Рідна мова: нетаємні таємниці

 

АВТОР ТА ВЕДУЧА РУБРИКИ
СВІТЛАНА ЗАГРЕВСЬКА

"Рідна мова: нетаємні таємниці" - це ще не апробований проєкт бібліотеки, покликаний допомогти усім, хто надихається рідною мовою й бажає щораз розкрити її таємниці.

 

 

Випуск 17

 

 

Дізнайтеся,  які   слова починаються на літеру "и" та  які капелюхи вам краще пасуватимуть...

 

 

 Випуск 16

 



З'ясуймо, чи розрізняються за значенням слова любити та кохати, а також поміркуймо над думками відомих українців про одне з найчарівніших почуттів, що притаманне усьому живому.

 

 


 

Випуск 15

 

 

Новий випуск мовознавчої студії "Рідна мова: нетаємні таємниці" допоможе позбутися русизмів та розкаже, як правильно висловлювати вдячність.

 


 

Випуск 14

Чому не можна вибачатися і купувати у розстрочку, та як правильно вітати зі святами, - про все це у випуску.

 


 

Випуск 13

До Дня захисників та захисниць України

 

 

 


 

 

Випуск 12

Помилуймося осінню, оспівану поетами, та пригадаймо колоритні «осінні» слова.

 

 

 


 

 

Випуск 11

 

Почуємо поетичну казку про те, як сонечко допомагає дівчинці читати книжку; довідаємося, як правильно вживати слова книга та книжка.

 


 

 

Випуск 10

 

З’ясовуємо значення деяких «героїчних» слів, розглядаємо норми твердої вимови звуку, притаманних українській мові.

 


 

Випуск 9


Читаємо оповідання для дітей
класика української літератури Григора Тютюнника «Бушля» та розкриваємо деякі лінгвістичні особливості тексту



Зазвичай, в оповіданнях Григора Тютюнника немає якихось дивовижних пригодницьких сюжетів, але неспішна розповідь не відпускає слухача від першого рядка твору до останнього. Лауреат літературної премії імені Лесі Українки за твори для дітей Григір Тютюнник – неперевершений майстер, який завжди творив з великою любов’ю до читача.
Зігріваймося теплом письменницького серця. Візьмімо за взірець його красиве художнє слово.

 




Випуск 8

 


Вивчаємо українську абетку та
дитячі віршики за книжечкою Ганни Чубач "Абетка"

Творчість української поетеси Ганни Танасівни Чубач високо оцінили мільйони читачів не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу. Особливу увагу привертають вірші, присвячені дітям: веселі, повчальні, дотепні, жартівливі - вони дарують добрий настрій, учать мислити і любити Рідне Слово. Багато у поетичному доробку Ганни Чубач абеток, з яких дуже доречно починати вивчати українське слово.




Випуск 7

 

"Літній квілт"

Літо багате на сонце і тепло, а ще на такі прекрасні "літні" слова, що стануть для кожного чудовою мовною знахідкою. Розширюймо свій словниковий запас.

 


 

Випуск 6

Оповідання Г. Тютюнника "Ласочка"

Вже декілька поколінь маленьких українців з душевним трепетом читають історію зародження довірливих стосунків між рибалкою Арсеном і лисичкою Ласочкою. Людина і звір... "Ми однієї крові"!

З давніх-давен й до нині, людина йшла пліч-о-пліч з тваринами. Люди завжди любили та поважали тварин, всупереч їхньому походженню: чи то з лісу, чи з теплого будинку або вулиці. Домашніх люблять та поважають - за їх розум і відданість та безмежну любов до господаря. Безпритульних - за їх волю до життя. Диких - за їх красу, розум та велич.

Дружіть та оберігайте друзів наших менших. Виявляйте доброту та терпіння, які прикрашають наше з вами життя. А за ваше добро вам заплатять вірністю та любов'ю.

 


 

Випуск 5

Фразеологізм частина 2

Фразеологізм — стійке словосполучення, що виступає в мові як неподільний за значенням вислів.

Фразеологізми дають мові яскраве емоційне забарвлення. Основна особливість фразеологізму полягає в тому, що він, незалежно від того, скільки слів до нього входить, виражає одне поняття та вживається в мові як готова одиниця.

 


 

Випуск 4


Фразеологізм


Фразеологізм — стійке словосполучення, що виступає в мові як неподільний за значенням вислів.
Фразеологізми надають мові яскраве емоційне забарвлення. Основна особливість фразеологізму полягає в тому, що він, незалежно від того, скільки слів до нього входить, виражає одне поняття і вживається в мові як готова одиниця.

 


 

Випуск 3

Тест на володіння українською мовою №1


Українська мова - веселкова, барвиста. Вона як чисте джерело, з якого кожен спраглий до знань може напитися цілющою водою.

 


 

Випуск 2

Рибчинський Юрій «НАША МОВА»
"Вірші про рідну мову"

Дорогі наші підписники, будемо раді дізнатися, які ваші улюблені твори, що оспівують красу та велич української мови.

 


 

Випуск 1

"Рідна мова: нетаємні таємниці" - це ще не апробований проєкт бібліотеки, покликаний допомогти усім, хто надихається рідною мовою й бажає щораз розкрити її таємниці. До уваги глядача - чимало цікавинок: мовне табу, вірші українських класиків та абетка для наймолодших, завдання та питання для роздумів тощо.

 

 

 

Вверх