«Князі України-Русі. Історія еліт»


оleg kinal11 листопада 2017 року Харківська обласна бібліотека для дітей перетворилася на креативний сучасний виставковий центр. Творча атмосфера, захопливі відгуки, інтелектуальні дискурси, вишуканий фуршет – усе це чекало на відвідувачів виставки графічних творів відомого тернопільського художника-ілюстратора Олега Кіналя. Митець разом зі своєю дружиною Наталею Кутною-Кіналь презентували проект «Князі України-Русі. Історія еліт». 18 портретів славетних князів Галицьких-Острозьких, що охоплюють період X–XVIІ століття історії нашої держави – майже 700 років, велично й суворо вдивляються в обличчя нащадків, ніби дивуючись і водночас радіючи тому, що саме харків’яни-східняки прийшли вшанувати їхню звитягу.

__________________________________________

Молодому художнику вдалося відтворити портрети українських князів, і найперше династії Острозьких відповідно до української історичної та художньої традиції. Адже зазвичай їх малюють на російський манір – старими, бородатими, із втомленими обличчями. А були ж вони молодими, дужими, завзятими та й борід не носили. Справжня українська еліта: королі, князі, могутні і найзаможніші правителі Східної Європи, великі воїни-лицарі, будівничі, просвітителі та святі українського народу. Кожен з них протягом століть закладав фундамент майбутньої Української Держави. Це ті особистості, на яких опирається наша справжня історія.

Під час пізнавальної презентації пані Наталя розповіла про те, як виникла ідея створення графічних образів князів. Сталося це після знайомства та співпраці з відомим дослідником історії Володимиром Білінським, який запропонував відтворити портрети українських князів до книги другої і третьої трилогії «Україна-Русь» – «Князі України - Русі » та «Українська звитяга». Необхідно було відобразити історичний період, епоху, час, події, битви, досягнення; передати образи, які викличуть захоплення. В Україні збереглось мало історично-достовірних відомостей. Історію руських-українських королів і князів умисно замовчували, викрадали і знищували, як часто знищували інтелектуальну еліту. Після битви під Полтавою (1709 року), в 1720 році Петро І видав Указ, «О присылке из монастырей Российского Государства жалованных грамот» – про вилучення літератури з монастирів і бібліотек. Цей документ розставив, як кажуть крапки над «І». Тож, для вивчення матеріалів дослідникам довелось їхати в історичні архіви Варшави, Кракова, Відня, Флоренції. Там залюбки надавали необхідну інформацію.

     Незважаючи на перепони, Україна отримала серію (нині їх уже 33) портретів українських князів, і саме нашій бібліотеці пощастило продемонструвати ті сторінки української історії, які викликатимуть захоплення в нинішньої української молоді, привертатимуть її увагу до тих часів, в яких жили справжні українські лицарі, та до тих подій, в яких ті брали участь. І це нічого, що для декого вони ще «не формат». Значно більше тих, хто із захопленням їх сприймає. І з часом останніх, поза сумнівом, ставатиме більше.

Вверх