«Україна – ЄС: співпраця з дитячими бібліотеками та взаємовідносини»

65633298 2354783054793285 7449044085358198784 o25 червня 2019 р. Харківська обласна бібліотека для дітей за сприянням Управління культури й туризму ХОДА організувала і провела воркшоп «Україна – ЄС: співпраця з дитячими бібліотеками та взаємовідносини» в межах реалізації проєкту Представництва Європейського Союзу в Україні «Інформаційна підтримка ЄС – бібліотекам для дітей та юнацтва в Україні». Активними учасниками воркшопу стали керівники спеціалізованих дитячих бібліотек новостворених ОТГ (Великобурлуцька селищна ОТГ, Зачепилівська селищна ОТГ, Нововодолазька селищна ОТГ), районних та міських бібліотек для дітей, фахівці бібліотек для юнацтва. Усього у заході взяло участь 32 учасники, які представили 23 бібліотеки Харківщини.

З вітальним словом до присутніх звернулася Анна Анатоліївна Гавриш – головний спеціаліст Управління культури й туризму ХОДА.

Мова йшла про ексклюзивну можливість бібліотек, учасниць воркшопу, отримати матеріали для створення Kуточка Європейського Союзу, а також – стати учасниками тренінгів і мати інформаційний супровід публічних заходів, присвячених Європейському Союзу.
Kуточок Європейського Союзу «ЄС на книжковій полиці» – це нова унікальна нагода для 28 бібліотек Харківщини надати дітям і молоді можливість дізнатися більше про Європейський Союз, оскільки пропонує відвідувачам бібліотек широкий вибір літератури про історію, принципи функціонування, керівні інституції, органи ЄС та їх діяльність, європейські цінності, відносини Європейського Союзу та України та багато іншого.
Сьогодні, коли активно впроваджуються реформи децентралізації, що сприяють новому рівню партнерства бібліотек з громадою, бібліотеки стають осередками громадської активності, культурними центрами. Завдяки участі у програмі Представництва ЄС в Україні бібліотеки для дітей ОТГ отримають додаткові інструменти для просування нових послуг і ресурсів. Це надасть можливість членам громади одержати відкритий доступ до нової цікавої і корисної інформації.
Заступник директора Харківської обласної бібліотеки для дітей – Роман Анатолійович Драган – зосередив увагу на актуальності діяльності бібліотек з питань популяризації знань про Європейський Союз серед підростаючого покоління України.
Під час воркшопу бібліотекарі ознайомилися з історією Євросоюзу, простежили основні етапи розвитку, що пройшли європейці на шляху до нинішньої єдності,  здійснили експрес-подорож країнами Європейського Союзу, уділили увагу питанням побудови відносин Європейського Союзу та України.
Лупіцька Валентина Михайлівна, завідувач сектору прогнозування та інновацій обласної бібліотеки для дітей, презентувала проект «Інформаційна підтримка ЄС – бібліотекам для дітей та юнацтва в Україні», продемонструвала новостворений єврокуточок  ХОБД «ЕС на книжковій полиці» та розповіла про можливості його  застосування на практиці. 
Усі зійшлися на думці, що такі Єврокуточки допоможуть бібліотекам привернути увагу читачів, розширити аудиторію відвідувачів, зроблять бібліотеку ексклюзивним місцем, де можна отримати інформацію та консультації про літературу та джерела щодо ЄС, взаємовідносини Україна-ЄС.
Особлива увага була приділена онлайн-платформі Euroquiz Представництва ЄС в Україні, до якої повинні долучитися бібліотеки для дітей та юнацтва. На цій платформі  можна розміщувати інформацію стосовно діяльності своїх бібліотек на європейську тематику, отримувати найновішу інформацію, джерела, ресурси про Європейський Союз, комунікувати з іншими мережами (бібліотеки, Дні Кар’єри, Євроклуби тощо).  Цікаво, що на Euroquiz доступна всеукраїнська он-лайн Євровікторина, де можна перевірити свої знання про Європу та змагатися за сувеніри від Представництва Європейського Союзу в Україні.
Практичною складовою воркшопу став брейн-ринг «Подорож Євросоюзом» – інтерактивна гра, яку підготовили фахівці обласної бібліотеки для дітей. Вона привнесла десятки веселих хвилинок.
Насамкінець учасники воркшопу одержали комплекти матеріалів для створення Єврокуточків у бібліотеках Харківської області.

ФОТО

 

Вверх