arch

Бібліовісті

Презентації книжки «Залізна евакуація»

 

«Залізна варта — Укрзалізниця,
Залізна злагода залізної дороги,
Залізна рідна неня провідниця
На нашому шляху до Перемоги!», —

photo 2023-03-11 20-31-42-1ось так звучали сьогодні вірші Андрія Пермякова в залізобетонному незламному місті-герої Харкові під час презентації книжки «Залізна евакуація».
Горе, тисячі розірваних доль, біль, втрати, крики, розгубленість... І крізь цей весь безлад, спричинений повномасштабним вторгненням рф, прозирає людяність, душевність, самопожертва співробітників Укрзалізниці, які в найтяжчий час не зламалися, стійко підтримували пасажирів і евакуйовували їх у більш безпечні місця.
Саме це намагався донести автор, поет, театральний діяч, естрадний виконавець, володар спеціальної відзнаки конкурсу «Коронація слова» Андрій Пермяков
(https://www.facebook.com/andr.permyakov;
https://www.facebook.com/andrey.permyakov).

 


photo 2023-03-11 20-31-43До нашого міста він приїхав не сам, а з такими ж талановитими друзями — акторкою й громадською активісткою Риммою Зюбіною (https://www.facebook.com/z.rimma.z), відомою за фільмом «Гніздо горлиці», старшою викладачкою кафедри сценічної мови Харківського національного університету мистецтв ім. І.П.Котляревського Nataliia Tsymbal (https://www.facebook.com/nataliia.tsymbal). Майстерно голосом вони розіграли емоційний спектакль про евакуацію з великих міст, маленьких містечок та сіл нашої країни в перші місяці повномасштабного вторгнення на територію України, заснований на тисячах історій провідниць, начальників потягів, машиністів, сортувальників сміття, бригадирів колій, енергетиків та багатьох інших працівників Укрзалізниці. Тут — історії про жорстокість і паніку, про страх і ракети, про дітей, яких відривали від матерів і передавали у вікна вагонів, про порятунок немовляти, про евакуацію дітей з інвалідністю, про штурм потягів і величезні юрми людей, про тісняву у вагонах, які замість 50 осіб вміщували 300-400, про пологи в поїзді без лікаря... про сміливість і підтримку персоналу Укрзалізниці, завдяки якому відбулась найбільша евакуація за всю історію воєн. «Українську залізницю» тепер стали називати справжньою «дорогою життя». А евакуаційні потяги — порятунком для мільйонів людей, адже за час повномасштабного наступу рф на Україну Укрзалізниця у найгостріші дні вивозили близько 100 тисяч людей на добу, а всього евакуювала більше 4 мільйонів громадян, серед них — близько мільйона дітей.
photo 2023-03-11 20-31-55До презентації книжки долучилися цивільні пасажири та працівники вокзалу, воїни, які від’їжджали на нуль чи повертались до рідних домівок, а також і наша бібліотекарка Олена Ніколаєнко, якій вдалося не лише наповнитися неперевершеною атмосферою, а й зробити пам’ятні фото. Наприкінці зустрічі завдяки Голові Жива сучасна бібліотека - БФ Бібліотечна країна (https://www.facebook.com/modernUkrainianBooks), видавцю, засновнику і директору з проєктів Саміт-Книга (https://www.facebook.com/sammitbook), Голові ревізійної комісії photo 2023-03-11 20-31-58Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів, засновнику книжкового клубу Верховної Ради України Игорь Степурин (https://www.facebook.com/igor.stepurin) присутні представники бібліотек Харкова отримали подарунки — презентоване видання та Абетку маленьких переможців з автографом автора та дарчим підписом видавця.
Захід відбувся за підтримки Харківської військової обладміністрації за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України.

 

 

 

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Вверх