arch

Бібліовісті

Книжка на часі - 2

31 липня

День народження Гаррі Поттера


Harry Potter and the Philosophers Stone  movie

 

  Гаррі Поттер - один з головних героїв дитячих романів письменниці Джоан Роулінг про магічний світ. Згідно з сюжетом він народився 31 липня 1980 року. Цікаво, що і сама письменниця народилася 31 липня, але 1965 року. Фанати історії про "хлопчика, який вижив" та потім врятував магічний світ, часто святкують цю дату. Адже також 31 липня 1997 року вийшла в світ перша книга серії "Гаррі Поттер та філософський камінь".


День працівників торгівлі України


Професійне свято, яке було створене для вшанування праці людей, що займаються торгівлею. В сучасному світі торгівля вважається вагомим економічним та політичним фактором для будь-якої держави.


День безпородної собаки


Неофіційна, проте дуже важлива подія. В більшості випадків безпородні собаки мешкають у притулках чи просто неба. Тому що люди у виборі домашнього улюбленця часто зупиняються на породистих собачках. Однак потрібно зрозуміти, що безпородні песики - віддані та дуже розумні.


Всесвітній день рейнджерів


Подія була започаткована Міжнародною федерацією рейнджерів 2007 року. Рейнджер займається інспектуванням заповідних зон та національних парків. Його завдання полягає у тому, щоб захищати диких тварит та зберігати їх від негативного впливу цивілізації, браконьєрів.


День африканської жінки


Рішення про започаткування події було прийняте Всеафриканською конференцією жінок в Дар-ес-Саламі (Танзанія) 1962 року. Мета цього дня - звернути увагу суспільства на проблеми африканок.


Національний день малинового торта/пирога в США


Неофіційна, але дуже смачна подія. Дату обрали не випадково. Саме в цей період в США починає достигати малина.

  

*****************************  

 

 30 липня

Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

 

index - копияДата була започаткована Організацією Об'єднаних Націй 18 грудня 2013 року. Її мета - привернути увагу та підвищити поінформованість людства щодо важливої проблеми, яка існує навіть в наші часи.

 

 

Інформ-реліз «Торгівля людьми - злочин проти людяності»

Пам'ятка як не потрапити у ситуацію торгівлі людьми під час евакуації та перетину кордону

Комікси "Твоє життя - твій вибір!"

 

Міжнародний день дружби

Заснований Генеральною асамблеєю ООН 2011 року. Ще з античних часів філософи почали аналізувати та описувати дружбу. Наприклад, Арістотель зміг навіть виділити три типи - заради вигоди, для взаємного задоволення та заснована на спільних цінностях. Це - чудова можливість привітати своїх друзів та подарувати їм теплі слова.

 

День свекра

Маловідома, але позитивна сімейна подія. Свекр - родич, якого жінка отримує після заміжжя (батько чоловіка). Головна мета дня - привернути увагу до важливої ролі свекра.

 

День книги в м'якій обкладинці

Нетипова та маловідома подія, яка була створена, щоб довести - книги в м'якій обкладинці можуть бути дуже зручними. Вони відрізняються меншою вартістю та дуже гнучкі.

 

Всесвітній день вишивки

Неофіційна подія, яка була створена "Broderiakademin, BRAK" 2011 року. Вишивка вважається давнім рукодільним мистецтвом, яке основується на прикрашенні матеріалу різними візерунками.


Мусульманський Новий рік

Мусульмани ведуть відлік часу від Хіджри, коли пророк Мухамед з першими мусульманами переселився до Мекки (виїхавши з Медіни). Це був 622 рік. У мусульман рік триває на 11-12 днів менше, ніж у християн. Кожна нова доба починається після заходу сонця, тому що використовується місячний календар. А тому дата початку року завжди змінна. Вона починається з місяцем Мухарам та щороку визначається за допомогою астрономічних розрахунків.

 

*****************************  

 

29 липня

День Сил спеціальних операцій ЗСУ


67116396 1247656225437645 698884040547106816 o

  Подія була започаткована 26 липня 2016 року. Сили спеціальних операцій - особливий рід військ в Україні. Вони володіють спеціальними можливостями у розвідці та підтримці військових під час небезпечних операцій.

 

 


День системного адміністратора


Професійне свято, яке щороку припадає на останню п'ятницю липня. Воно було започатковане системним адміністратором із США Тедом Кекатосом.


Міжнародний день тигра


Подія була заснована 2010 року. Її головна мета - поінформувати населення планети про проблеми тигрів та розповісти про способи їх захисту.


Міжнародний день соціокультурного розмаїття та
боротьби з дискримінацією


Мета цієї цікавої події в тому, щоб привернути суспільну увагу до проблем дискримінації, поширити ідеї гуманізму та мирного співіснування.

 
Книжка на часі

 

 

запрошуємоЗапрошуємо до нашого світу. Як живуть діти в різних краях

Як вітаються? Чим снідають? І що роблять, коли випадає зуб, діти з усіх куточків Землі? Від громадян величезних країн до крихітних африканських племен — усі ми їмо, вдягаємося, граємося та віримо в прикмети.

«Ми всі різні, але такі схожі» — проходить червоною ниткою у книжці. «Запрошуємо до нашого світу» здатна надихнути дитину вивчати мови, подорожувати, шукати друзів серед представників інших культур і, найголовніше, — допоможе відчути себе частинкою великого та різноманітного світу, у якому люди ставляться одне до одного з допитливістю та симпатією.

 

 

*****************************  

28 липня

День української державності


26 main

 

  Подія була створена 24 серпня 2021 року наказом президента України Володимира Зеленського. Це важлива дата, яка ще раз показує мужність та силу українського народу.

 

 

Віртуальна книжкова виставка “Героїв країна – моя Україна!”

Кращі книжки з історії України за рейтингом “Історичної правди” та Українського інституту книги

 

День хрещення Русі-України

Більше ніж тисячу років тому русини стали християнами. Це стало важливим кроком назустріч цивілізованому світові, а ще - імпульсом для розвитку культури та освіти. Насправді з християнством слов'яни познайомилися набагато раніше. Наприклад, поблизу старовинного міста Корсунь (нині Херсонес) знайдено фундамент церков IV-IX століть.

День екологічного боргу

Головна мета події - привернути увагу людства на те, що ресурси планети не вічні і тому кожну людину можна назвати своєрідним боржником.


День PR-фахівця

Неофіційне професійне свято. PR-фахівець - сучасний спеціаліст, який уміє створювати імідж та презентувати компанії, політичних діячів чи бренди правильно. Мета дня - привернути увагу до молодої, але дуже важливої в сучасному світі професії.

Всесвітній день охорони природи

Важлива екологічна подія, яка була створена для привернення уваги людства до проблем навколишнього середовища та підвищення обізнанності про захист природи.

***************************** 

27 липня

День народження гамбургера


82bbfc0bccd163f20df4f3a6242ee032

 Саме 1900 року в місті Нью-Хейвен (США) Луї Лессінг продав перший гамбургер. Це котлета з яловичини, яку поміщають між двома булочками. Сьогодні гамбургер - дуже популярна страва не лише в Сполучених Штатах, але й в усьому світі. Цікавий факт: щосекунди в мережі "McDonald's" продається 75 гамбургерів.


День "Візьми свою рослину на прогулянку"


Це неофіційна подія, яка була започаткована Томасом та Рут Ройами. Головна її мета в тому, щоб залучити людей до зближення зі своїми рослинами. Вчені вже давно помітили, що розмови та музика позитивно впливають на зовнішній вигляд та здоров'я ваших кімнатних квітів.

 ***************************** 

 

26 липня

День парашутиста в Україні


Ukrainian Pararescue

 

 Неофіційна подія, яка була започаткована 1930 року. Цікавий факт: парашут було створено Леонардо да Вінчі, який намалював перший ексіз цього виробу ще 1485 року.

 

День дяді та тьоті

Позитивна сімейна подія, яка здобула особливу популярність в США, Колумбії та Мексиці. Її мета - показати важливу роль дяді та тьоті в житті дитини.

День есперанто

Це штучна мова, яка була створена в кінці XIX - на початку XX століття, щоб об'єднати всі народи. Однак вона так і не стала популярною. Дату святкування обрали не випадково - саме цього дня 1987 року побачив світ перший підручинк з есперанто.

День "В один голос"

Маловідома, але дуже важлива подія, яка була створена духовними діячами 1996 року. Головна її мета - залучити людство до мирного співіснування, об'єднати жителів планети одночасним читанням Універсальної Конвенції Миру.

День "Все або нічого" (День крайнощів)

Жартівлива неофіційна подія, яка була створена для того, аби люди змогли подолати свій страх нерішучості. Адже саме вона часто стає на заваді повноцінному життю.

 

125 років від дня народження Пола Ґелліко
 (1897-1976),
американського прозаїка


jenny cover 1 Гелліко Пол. Дженні

Восьмирічний хлопчик Пітер хоч і живе з родиною, але почувається дуже самотнім, бо в батьків ніколи не вистачає на нього часу. А ще він мріє про кота, якого йому не дозволяють тримати. Таємничим чином Пітер сам перетворюється на кота й пізнає всі негаразди, які чекають приблуду на вулицях великого ворожого міста. Він знайомиться з такою ж бездомною кішечкою Дженні, яка допомагає йому оволодіти мистецтвом непростого котячого життя. Друзів чекають карколомні пригоди, смертельні небезпеки, мандрівка до Шотландії, зрада та справжня дружба. Пітер навчиться бути котом, а Дженні… знову повірить у людей.

 

***************************** 
  
25 липня
 
День зубного техніка
 
den zub teh rus 1Неофіційна професійна подія, яка утворилася 2000 року. Зубним техніком називають стоматологічних фахівців, які займаються ремонтуванням та виготовленням зубних і лицьових протезів. Його робота досить складна, адже вимагає знання математики, хімії, фізики, анатомії. Головна мета цієї дати - привернути увагу суспільства до важливості професії зубного техніка, наголосити, що її потрібно відрізняти від стоматологів. 
 
Книжка на часі
 

zubsi-80681786959668 small11Кондзелка М. Зубси. Комікс

Зубси - головні герої нашої книги - це дитячі зубки хлопчика Марка та дівчинки Ані. Веселі, дотепні та страшенно балакучі персонажі, які прагнуть розповісти кожному, як їм - часом нелегко - живеться і що треба робити, аби вони завжди були здоровими та блискучими!
У книзі Зубси вступають у запеклу боротьбу із супернегідником - Карієсом та його командою мікробів. Здавалося б, сили нерівні, бо й Марко й Аня часто потурають ворогові своїми повсякденними звичками.
Проте не хвилюйтесь: на допомогу прийде справжнісінький супергерой - електрична щітка - Капітан Блиск, який невпинно рятуватиме зубастий загін!

Отож пригода триває!

 
*****************************  
 
24 липня

Міжнародний день турботи про себе


preview w696zc1 

  ВООЗ визнала важливість турботи про себе ще в кінці 1970-х років. 2011 року у Великобританиї навіть створили Міжнародний фонд турботи про себе (ISF). Це благодійна організація, місія якої в тому, щоб співпрацювати з усіма зацікавленими сторонами та впроваджувати науково обґрунтовані практики турботи про себе та свій стан.

 

 

Книжка на часі
 
Ігри і казкиРуденко А. В. Ігри і казки, які лікують

Ця книга містить не тільки практичні рекомендації, але й справжні "ключі" до вирішення багатьох дитячих проблем. Вона написана з великою любов'ю до дітей і адресована мамам, татам і всім, хто працює з дітьми. Використовуючи цей практичний посібник, можна позбавити дитину агресії і капризів, упертості, сором'язливості, тривожності, шкідливих звичок і багатьох недуг. Головне - читати уважно і втілювати всі ігри та вправи в життя.

 

 

День народження розчинної кави


Дату обрали не випадково, адже саме цього дня 1938 року компанією Nestle почалося масове виробництво популярного нині напою. А технологію виготовлення розчинної кави створив американський хімік Джордж Луїс Вашингтон ще 1909 року. Він тоді відкрив навіть власне підприємство. Однак популярність розчинна кава здобула лише завдяки військовим, які могли швидко приготувати улюблений напій.

 

Сьогодні іменини

 

  • 55 років від дня народження Малгожати-Кароліни Пекарської (1967) - чудового польського прозаїка та журналістки, авторки книжок для підлітків.

 

klas pani chaykiПекарська Малгожата-Кароліна. Клас пані Чайки. - Х. : Школа, 2016. - 336 с. : іл.

Ця книжка є справжнім бестселером для учнів-старшокласників. У ній розповідається про те, що цікаво підліткам: про труднощі їхнього віку, про негаразди у школі та вдома, але насамперед про перші почуття і розчарування. Головні герої роману, варшавські гімназисти, вчаться складного мистецтва прийняття іншої людини - з усіма її вадами - і врешті пізнають ціну дружби.

 


647f372ba04433f27b2ab386172f0e97Пекарська Малгожата-Кароліна. Лотерея. - Х. : Школа, 2016. - 527 с.
У «Лотереї», продовженні книги «Клас пані Чайки», герої дорослішають і перед ними великий світ розкриває свої широкі обійми. І зараз їм доводиться вибирати майбутній фах, друзів, коханих і навіть... життя чи смерть! А це вже справді Вибір з великої літери. І здається, що життя скидається на лотерею, де кожен із героїв має білет. Тільки-от постає питання: як дістати виграшний білет? Як зробити певну «ставку» на щось чи на когось і не помилитися? І нарешті — що треба вчинити, аби пощастило у цій шаленій лотереї під назвою «Життя»?

 

Пекарська Малгожата-Кароліна. Право на дорослість. - Харків : Школа, 2020. - 528 с. - (Сучасна європейська підліткова книга).

Головні герої книги закінчили школу і готуються до вступу в доросле життя. Вибір напрямку навчання, переїзд до іншого міста, нове житло — здавалося, серед цих клопотів годі думати про щось інше. А тим часом дорослість відкриває широку браму для молодих людей, які зіштовхуються з незнаними досі питаннями: невже їхні батьки могли ОТАК вчинити? Невже кохання може бути таким сильним? Чому близькість така… далека? У цій книзі — і роздуми юних героїв про злочин і кару, і приколи життя в гуртожитку, і шок від студентських підробітків, і відчуття себе вільним, самостійним, із повним правом на дорослий вибір.

 

  • 55 років від дня народження братів Дмитра та Віталія Капранових (1967) - українських прозаїків, які цікаво та доступно пишуть для підлітків про історію України

 


Брати Капранови. Мальована історія Незалежності УкраїниБрати Капранови. Мальована історія Незалежності України

Незалежність не впала з неба – державницька традиція живе на наших землях зі скіфських часів і фактично не переривалася до 1991-го. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування.

 

 

455710 51353194Брати Капранови. Веселих свят!

Свято - це не тільки і не стільки застілля, скільки вміння створити святковий настрій та провести незабутній день разом із родиною та друзями. У книзі ви знайдете все про головні українські свята - історію, традиції, прикмети, ритуали, а ще пісні з нотами, святкові страви із рецептами, ігри та забави, рукомесло зі схемами, і до того ж, багато малюнків та іншої корисної інформації. Книжка навчить святкувати українські свята по-сучасному і водночас так, як це робили наші дідусі та бабусі. Веселих свят!

 

 

Капранови брати Забудь-річкаКапранови брати. Забудь-річка

Троє молодих людей завдяки гримасі долі потрапляють на війну під одним іменем – Степан Шагута. Комсомолець воює у дивізії «Галичина», син офіцера УНР – у Червоній армії, а польський жовнір – в УПА.

Багато років по тому випадково зустрічаються двоє їхніх нащадків і між ними спалахує кохання. Герої ведуть родинне історичне розслідування трьох доль, які переплуталися і стали фактично однією потрійною долею – долею українця у Другій світовій війні.
Назва роману походить від старого язичницького символу – Забудь-річки, що розділяє світ живих та світ мертвих. Саме така Забудь-річка протікає між поколіннями у кожній українській родині.

 

 

  • 115 років від дня народження Василя Олександровича Мисика (1907-1983), українського поета, перекладача

 

  • 220 років від дня народження Олександра Дюма (батька) (1802-1870), відомого французького прозаїка, автора

 

 

***************************** 
 
23 липня

Всесвітній день китів і дельфінів


Це надзвичайно цікаві створіння. Хоча вони й мають обтічну форму тіла 160201dта плавники, їх відносять до ссавців - вони вигодовують своїх дитинчат молоком та дихають повітрям через легені. А ще вони дуже соціальні істоти та мають високий рівень інтелекту. Подія була створена для привернення уваги людства до проблем цих тварин, зокрема до незаконного виловлення для цирків, океанаріїв та дельфінаріїв. Дата була встановлена 1986 року. 

 
Книжка на часі
 
китиСузанна Девідсон. Кити і дельфіни

З книгою «Кити та дельфіни» дитина здійснить дивовижну подорож у підводний світ і познайомиться з різноманітними вусатими та зубатими китами, дізнається, як вони ростуть, мандрують, шукають їжу, створюють сім’ї та спілкуються між собою. Наприкінці книги подано зручний покажчик. Чудові фотоілюстрації, схеми і малюнки зроблять читання ще більш цікавим.

 
 
 
*****************************
 
22 липня

День літнього відпочинку


78f97b0bf0e567bd09684c57e2d70dd8

  Маловідома, але цікава подія, яка була започаткована 2015 року. Головна її мета - привернути увагу людства до необхідності виділяти час на відпочинок, наголосити на важливість літнього дозвілля.

 

 

 День гамака

Приємна подія, яка має за мету привернути увагу до чудового відпочинку за допомогою гамака. В різних південних країнах гамак навіть сьогодні виконує роль спального місця.

 

Всесвітній день мозку

Важлива подія, яка була започаткована Всесвітньою федерацією неврології 1957 року. Зараз до цієї організації входить понад 120 професійних асоціацій неврологів з усього світу. Головна мета цього дня - привернути увагу людства до головного органу центральної нервової системи, підвищити поінформованність про необхідність підтримувати правильну його роботу.

 
Книжка на часі
 

Сон АлісиВетулані Є. Сон Аліси, або Як працює мозок

Ця книжка — справжній подарунок юним читачам від професора Єжі Ветулані — видатного науковця й талановитого оповідача, який зміг просто й цікаво пояснити складні наукові поняття.

Діти дізнаються безліч цікавих фактів про мозок:
• з чого він складається;
• які життєві процеси контролює кожна його ділянка;
• як улаштовані клітини цього найдосконалішого органу;
• де міститься пам’ять та якою вона буває;
• як він розвивається і старіє.

Розповідь професора супроводжують дотепні ілюстрації, що зроблять захопливою подорож потаємними куточками науки про мозок.

 

*****************************
 
21 липня
 
Міжнародний день нездорової їжі

la-definition-de-la-malbouffe 1 

 Часто нездорову їжу дієтологи називають "пустими калоріями". Вона навантажує організм людини великою кількістю солі, цукру, жирів, але містить дуже мало мінералів, вітамінів та харчових волокон. Таку їжу не рекомендовано додавати до свого раціону. Однак існує один день в році, коли можна дозволити собі її споживати. І це саме 21 липня. 

 

***************************** 

 

20 липня

Міжнародний день шахів та День шахів в Україні


shahi-620x-0dfШахи були відомі ще за давніх часів. Ця гра допомагає не лише весело провести час, але й покращує роботу пам'яті, когнітивних здібностей, мозку. Існує кілька версій щодо винахідника шахів. Часто автором гри вважають міфічного Одіссея, який так розважався під час облоги Трої. Дехто стверджує, що їх придумав Гіппократ, інші віддають авторство філософу Аристотелю.

 
Книжка на часі
 

 

шахова абеткаВеличко І. Шахова абетка

Ваша дитина мріє навчитися грати в шахи? Саме цей посібник допоможе легко, швидко і захопливо відкривати великий світ інтелектуальної гри. Шахи — це не лише настільна гра, це поєднання розумового і фізичного розвитку дитини, формування лідерських здібностей, становлення її як особистості. Книга містить ілюстративний матеріал для практичних занять.

 

 

Всесвітній день стрибка

Маловідома, але дуже важлива для здоров'я, подія. Її започаткував художник Торстен Лаушманн 2006 року. Головна мета події - зміна орбіти Землі шляхом одночасного стрибка мільйонів людей у всьому світі.


День хот-дога

Подія припадає щороку на третю середу липня. В США це - національне свято. Започаткувала його Торговельна Палата Сполучених Штатів 1957 року. Хот-дог вважається американською стравою. Це сосивка, яку вкладають у продовгувасту булочку та поливають гірчицею, кетчупом чи майонезом.


Міжнародний день торта

Виникла ця подія 2011 року за ініціативи міжнародної спільноти творчих людей, яка носить назву "Міланський Клуб" Королівства Любові. Головна мета події - залучити людство до дружнього та мирного співіснування.

 

***************************** 

19 липня

День нових друзів


308229 1Ця подія припадає аж на три дати на рік - 19 жовтня, 19 січня та 19 липня. Свято було започатковано в 1920-х роках американською компанією Hallmark Cards, яка виготовляє листівки. Основною метою створення такого свята вважають підвищення продажу власної продукції, тому тоді подію сприйняли погано. Вона стала популярною лише в наші дні.

 

Книжка на часі
 

 

карлоттаХосфельд Д. Карлотта. Випробування в інтернаті

Не кожен погодиться добровільно відправитися в інтернат, але Карлотта - виняток з правил. Продовжуючи сімейну традицію, вона з важким серцем прибуває в Принцзеє, щоб знайти друзів, подорослішати і віднайти справжнє хобі. Але все це буде потім, а поки дівчинку оточують лише дивні сусідки, нестерпні заняття академічним веслуванням і жорсткий розпорядок дня. До того ж одна з сусідок точно щось приховує, вирушаючи бродити по ночах... Чим закінчаться всі ці випробування в інтернаті?

 

День тренера в Україні


Подія була на офіційному рівні запроваджена президентом України Володимиром Зеленським в січні 2021 року. Дату обрали не випадково - саме цього дня 1996 року Україна як самостійна команда та незалежна країна вперше взяла участь в Олімпійських іграх.

Книжка на часі
 

zirkovi-istorii-uspihu-vid-zirok-ukrainskogo-sportu-406865.270x390Зіркові історії успіху : від зірок українського спорту

Історії від зіркової команди українських спортсменів не залишать байдужими ні дітей, ні дорослих, бо всі вони підтверджені справжніми перемогами, золотом високої проби. Зовсім поруч із нами живуть люди, котрі вміють творити дива. Вони змінюють наше уявлення про можливості людського тіла і духу. Кому, як не їм, бути прикладом для молодого покоління, ділитися своїм життєвим досвідом і надихати на тернистий, важкий, а все ж такий прекрасний шлях до успіху.

 

*****************************

 

 18 липня

День "Обійміть своїх дітей"


8-1024x1024

 

 Щороку ця подія припадає на третій понеділок липня. Обійми - найкращий спосіб показати свою любов та підтримку. Психологи стверджують, що саме обійми відіграють в дитячому віці важливу роль, адже вони сприяють гармонійному розвитку особистості.

 

Книжка на часі
 

як пригорнути кактусГресь А. Як пригорнути кактус? Книга для батьків, які хочуть зрозуміти своїх підлітків

«Виховувати підлітка нелегко». Це вам скаже будь-хто з батьків, які вже це пережили.

У цьому віці діти схильні до мінливого настрою, відчуженості, ексцентричності, піддаватися різним віянням та всіляко шукати місце в житті навіть в самих, як може здатися, невідповідних для цього місцях. У свою чергу батьки не встигають за тим, як швидко їх дитина дорослішає та намагається бути схожим на дорослого.

Але зневірятися не варто! Нехай немає універсального посібника, який вирішив би всі проблеми, поради з книги «Як пригорнути кактус» допоможуть знайти спільну мову, згладити гострі кути та краще зрозуміти підлітка.

Ще книжки для турботливих батьків


День народження "Тетріса"


2480681622139bf5f13518bc344ea3f9  large

 Саме цього дня 1985 року випустили електронну версію відомої на увесь світ комп'ютерної гри. Його винахідником був Олексій Пажитнов, а сам "Тетріс" побачив світ 6 грудня 1984 року.

 

 

 *****************************

 

17 липня

 

День етнографа України


dddffffffffffffffffffffff

  Етнографія - наука, яка вивчає культуру, духовність, побут, звичаї та походження народів (етносів). Дату вибрали не випадково, адже саме цього дня 1846 року народився слеветний біолог та етнограф Микола Миклухо-Маклай.

 

 

 

"Миклухо-Маклай – мандрівник козацького роду"

 

Книжка на часі
 
укр. вбранняСтельмащук Г. Г. Українське народне вбрання

На джерельному і фактологічному матеріалі представлено шлях формування і побутування українського традиційного вбрання від найдавніших часів до початку XX ст. Розглянуто комплекси вбрання усіх етнографічних регіонів України. Вперше подано коротку характеристику вбрання української еліти, міщан і робітників.

 

 

 

 


Всесвітній день Емоджі


Обои-смайлы-эмодзи-005  Емоджі називаються піктограми або графічні символи, які відрізняються яскравим, дещо мультиплікаційним виглядом. Їх використовують в текстових повідомленнях для передавання свого настрою чи емоцій. Цікавий факт: в своєму сучасному вигляді емоджі виникли в Японії. А їх винахідником вважається художник Сігетака Куріта, який 1999 року працював в команді розробників платформи мобільного інтернета "i-mode" та винайшов спосіб швидко і лаконічно передавати повідомлення.


День металурга


Подія припадає щороку на третю неділю липня. Також вона носить назву День працівників металургійної та гірничодобувної галузі. Її започаткували 3 червня 1993 року. Саме металургійна галузь вважається однією з найстаріших у світі, адже вона з'явилася ще 5 тисяч років до нашої ери.


Всесвітній день міжнародного правосуддя


Подія була започаткована 1 червня 2010 року під час проведення конференції в Уганді. Дату обрали не випадково, адже саме цього дня 1998 року на дипломатичній конференції у Римі було створено Римський статут, на основі якого було встановлено Міжнародний кримінальний суд.


День татуювання


Нетипова й неофіційна, але дуже цікава подія. Перші тату з'явилися ще тисячі років тому, адже практично у всіх світових культурах існувала тенденція розмальовувати свої тіла. В давнину люди вкладали в такі малюнки особливе значення, а також вірили в магічні символи та їхню силу.


День народження Діснейленда


Саме цього дня 1955 року в місті Анахайма, штат Каліфорнія, США, відбулося відкриття першого казкового розважального парку. Його батьком вважається відомий бізнесмен, режисер, сценарист та продюсер - Волт Дісней.


День жовтої свині


Нетипова, але дуже цікава подія, яка була започаткована математиками з Пристону (США) Девідом Келлі та Майклом Співаком 1960 року. Коли вони були студентами математичного відділення, то займалися вивченням особливостей числа 17. Щоб вшанувати улюблене число, вони й придумали цю подію. А її символом стала жовта свинка, яка має 17 пальців та 17 зубів.

 

 *****************************

 16 липня

 

День прийняття Декларації про суверенітет України


daf2bbcc481f0cf083f5d1524716cf65 XLСаме цього дня 1990 року Верховна Рада УРСР ухвалила документ, який встановлював суверенітет України. Декларація має дуже важливе значення для українців та українською державності, адже вона проголосила самостійність (економічну, культурну, духовну, освітньо-науково тощо), громадянство, незалежність та право встановлювати зовнішні відносини.

 
Книжка на часі
 

img725 4 16Мамчич Олеся. Овва як бува! Абетка з історії України

За кожною літерою ховаються важливі слова, а за словами - події, постаті, речі, які зробили Україну саме такою, як ми знаємо. Ця абетка пропонує легке, пізнавальне, веселе знайомство з історичними поняттями і нагоду поговорити з дітьми про знакові явища з історії наших теренів.

 

 

Всесвітній день змій


Важлива екологічна подія, яка носить щорічний характер. Сьогодні науці відомо близько 3500 різновидів змій, а в Україні проживає 11 видів. Завдяки цим хижакам регулюється популяція дрібних ссавців, земноводних тварин та комах.


День бухгалтера та аудитора України


Професійне свято, яке було запроваджене указом президента України 2004 року. Тоді воно носило назву День бухгалтера. Однак назва була змінена 2018 року.

 

*****************************

 

15 липня

День українських миротворців


1860321-sogodni-den-ukrayinskih-mirotvortsiv-istoriya-ta-prikmeti-15-lipnya

 Мета події - вшанувати тих військовослужбовців, які допомагають підтримувати мир та безпеку в усьому світі. Вона була запроваджена Верховною Радою 2013 року.

 

 


День благодійності в соціальних мережах


Маловідома, але важлива подія. Вона була створена некомерційною американською платформою Givver 2013 року. Кріс Соммерс (засновник платформи) вирішив розповсюджувати інформацію про благодійність через соціальну мережу Twitter.


Всесвітній день навичок молоді


Важлива подія, яка була започаткована Організацією Об'єднаних Націй в грудні 2014 року. Варто пам'ятати, що розвиток навичок у покоління, яке зростає, дуже важливий. Він допомагає підготувати дитину до дорослого життя.

 

*****************************

 

14 липня

День обізнаності про акул

 

194791Важлива екологічна подія, яка має за мету привернути увагу людства до цих тварин, а ще покращити поінформованість про вагому роль риб для нашої планети і спростувати міф про те, що акули є морськими монстрами.

 

Книжка на часі

 

img 87511Мінна Лейсі. Велика книга морських мешканців

Відкрий для себе світ надзвичайних морських істот! На 4 велетенських розгортках є найцікавіші з них: від спритної морської черепахи і небезпечної білої акули до найбільшої тварини на землі — могутнього блакитного кита.

 

 

 


День взяття Бастилії

Це одна з найголовніших подій для кожного француза. Дата є символом перемоги над старим режимом та єдності французької нації. Також від цього дня почалася революція. А багато хто вважає, що 14 липня - справжній День незалежності Франції.


Міжнародний день небінарних людей

Доволі молода, але дуже важлива подія, яка була започаткована 2012 року. Небінарною гендерною ідентичністю називають усвідомлення себе поза межами гендерного бінаризму. Тобто без традиційного розділення на дві статі - чоловічу та жіночу. Небінарні особи мають декілька статей або взагалі не мати статевої приналежності. Тут варто також зауважити, що гендер ніяк не пов'язаний з андроґінністю чи сексуальною орієнтацією.

 

***************************** 

 

13 липня

 

День музики в перукарнях

Хоч це і неофіційна, проте досить цікава і незвичайна подія, яка була започаткована 2005 року. Дату обрали не випадково, саме цього дня 1945 року в перукарнях почали вмикати музичний супровід під час роботи. Зробили це у США. Перукарка Една Мей Андерсон організувала навіть цілий жіночий рух та гурт, щоб розвивати музику у перукарнях. Головна мета цієї події в приверненні уваги до історії впровадження музичного супроводу в перукарнях та креативності такого рішення.


Собор дванадцяти апостолів

Дуже часто учнів Ісуса Христа називають святими, хвальними або славними апостолами. Свято в народі ж ще називають Другий Великдень, оскільки цього дня багато звичаїв та традицій схожі на святкування Воскресіння Господнього. Собор дванадцяти апостолів - давнє церковне свято. Цього дня вшановують всіх найближчих учнів Христа. 13 липня для святкування обрали не випадково, адже напередодні (12 липня) святкується велике свято Петра і Павла. Перші записи про святкування датуються IV століттям нашої ери.

 

*****************************

12 липня

Всесвітній день фотографа

kotenok kot fotoapparat foto sherst 2-2000x1250Подія була започаткована папою Римським, а дату обрали на честь християнської святої Вероніки, яка вважається покровителькою фотографів. Також саме цього дня 1854 року народився засновник відомої компанії Kodak Джордж Істман.


День паперового пакета

Важлива екологічна подія, адже пакети з паперу легко розкладаються самостійно, а отже є екологічними. Головна її мета - привернути увагу людства до проблем забруднення навколишнього середовища та підвищити обізнанність про переваги використання саме пакетів з паперу.


Всесвітній день бортпровідника

Щорічне професійне свято. Достеменно відомо, що перші бортпровідники з'явилися у Німеччині 1928 року. Їхня основна задача була у забезпеченні сервісного обслуговування пасажирів під час перельоту. Цей день має за мету привернути увагу суспільства до роботи бортпровідника та подякувати стюардам і стюардесам за їх нелегку працю.


День різнокольорових очей

Нетипова подія на честь гетерохромії - патології, за якої колір правого та лівого ока відрізняється. Люди народжуються з гетерохромією через генетичних збій, але ця аномалія також може виникати упродовж життя через стрес, кровотечі, сильне запалення тощо.

 

*****************************

 

11 липня

 

Всесвітній день шоколаду

z-dnem-shokoladu-1Існує твердження, що першими почали виготовляти шоколад ацтеки, вони називали його "їжа богів". 1519 року першовідкривач і конкістадор Ернан Кортес прибув до Мексики, де вперше спробував шоколадний напій. Кортес і його земляки назвали напій "чорним золотом" і відправили до Європи. Шоколадний напій високо цінувався євпропейськими королями.


Міжнародний день містян

Неофіційна, але досить важлива подія, яка щороку припадає на другий понеділок липня. Її головна мета - привернути увагу жителів міст до їхнього способу життя та проблем.


Всесвітній день народонаселення

Подія була започаткована Організацією Об'єднаних Націй 1989 року. Дату обрали не випадково. Саме цього дня 1987 року відбулося перевищення кількості населення планети відмітки у 5 мільярдів осіб.

 

 *****************************

10 липня

День рибалки в Україні

Pryvitannya-na-Den-rybalky 1

 

 Подія припадає щорічно на другу неділю липня. Це професійне свято, яке було встановлено 22 червня 1995 року, щоб привернути увагу суспільства до робітників рибного господарства.

 


День племінників і племінниць

Неофіційна сімейна подія, яка була запроваджена у соціальній мережі Facebook 2010 року. Головна її мета - привернути увагу тіток та дядьків до улюбленних племінників та племінниць.


День народження футбольного свистка

Саме цього дня 1878 року вперше у Великій Британії використали свисток під час футбольного матчу. Суддею тоді був поліціянт, який свиснув у свій свисток, щоб привернути увагу.


День "не наступіть на бджолу"

Важлива, хоч і неофіційна екологічна подія, яка була створена для привернення уваги людства до важливої ролі бджіл в світі.


День пікніка з плюшевим ведмедиком

Дуже позитивна подія, яка дуже популярна в Канаді, США та Австралії. З'явилася вона на честь композиції 1907 року "Teddy Bear’s Picnic" (у перекладі з англійської - пікнік плюшевих ведмедиків).


День Ніколи Тесли

Саме цього дня 1856 року народився видатний фізик із Сербії, раціоналізатор, інженер та винахідник, який подарував світу чимало винходів в галузі електротехніки та електрики.

Книжка на часі
 

 

cover 179 18Ольга Опанасенко. Нікола Тесла

Теслу називали володарем блискавок. Він зробив важливі відкриття в електроніці, радіотехніці та передбачив технології майбутнього. Його життя неймовірне і загадкове. Це справжня пригода, в яку із задоволенням поринають юні читачі.

 

 

 

 

 *****************************

 

9 липня

 

День народження українського поета та прозаїка,
лауреата Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка
Ігоря Мироновича Калинця
(1939)


Книжка на часі

 

cover 178 65Ігор Калинець. Данка і Крак

«Данка і Крак» — казка про дивовижну дружбу дівчинки і птаха. Одного погожого дня до Данки завітав незвичайний гість — крук на ім’я Крак, який уміє розмовляти. Скільки цікавого з історії давнього Львова він їй розповів! Але, виявляється, птах, з яким так полюбила спілкуватися дівчинка, прилітає неспроста. Він розповідає їй про загадкового козака-характерника Купер’яна, таємницю якого Данці доведеться розгадати самій…

Міжнародний день знищення зброї

Подія була започаткована 2001 року Організацією Об'єднаних Націй. Вона пов'язана з негативними наслідками довготривалих боїв в країнах, які розташовані на південному сході Європи. Після завершення збройних конфліків в цих державах відмічалася велика кількість зброї, яка перевищувала потребу і могла використовуватися проти населення. Щоб запобігти незаконному потоку зброї країни-члени ООН підписали Регіональний план боротьби з надмірним накопиченням та незаконним розповсюдженням зброї.

 

*****************************

 8 липня

 День родини

3a1350013e2727c7054ba55f9182018b w320 Подія, яка була заснована в Україні 2012 року. Саме цього дня православна церква святкує День Петра та Февронії. Ці святі вважаються захисниками родинних зв'язків та шлюбу.

 

 

Всесвітній день боротьби з алергією

Подія була запроваджена за ініціативою Всесвітніх організацій алергії та імунопатології (WAO і WIPO). Її головна мета - звернути увагу суспільства на актуальність проблеми поширення алергії.

 

День бодіарту (Body Painting Day)

Засновником цієї події став художник з Нью-Йорку Енді Голуб. Це день самовираження та мистецтва, який покликаний зробити цей світ кращим та подарувати позитивні емоції.

 

Всесвітній день шашлику

Щороку припадає на другу п'ятницю липня. Ця подія є популярною в різних куточках планети, адже шашлик - улюблена страва багатьох.

 

*****************************

 

7 липня

Івана Купала

imagesРаніше це свято святкували в день літнього сонцестояння, але коли українці перейшли на григоріанський календар, а тому Івана Купала почали святкувати 7 липня. Ця подія популярна не лише в Україні, однак в інших країнах вона носить інші назви. Наприклад, "Середина літа" у Швеції чи "Святий Жан" у Франції.

Перегляньте фольклорну мозаїку "Купальська ніченька-чарівниченька" та дізнайтеся про традиції святкування, а також про те, як відзначають свято в інших країнах світу.


День працівника природно-заповідної справи

Подія була заснована указом президента України 2009 року. Дату обрали не випадково, адже саме цього дня святкують народне свято Івана Купала, яке асоціюється із загадками природи. Головна мета події - підтримати важливу природоохоронну сферу.


День міста Теребовля

Це один з районних центрів у Тернопільській області, а також найстаріше місто Поділля і одне з найстаріших міст України. Вперше назву Теребовля зафіксували 1097 року. Про місто згадується в "Повісті минулих літ". Цей рік вважають роком заснування Теребовлі. Назва, за однією з версій, походить від старослов'янського поняття "теребити", що означає "корчувати, вирубувати дерева".

 

 *****************************

6 липня

Всесвітній день кардіолога

Без названия Подія була започаткована на початку XXI століття Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Головна мета цього дня - підвищити інтерес населення до системних обстежень, щоб виявити хворобу на ранньому етапі.

 

 


Всесвітній день поцілунку

Це чудова можливість ще раз усвідомити, наскільки важливий поцілунок для емоційного стану людини. Тим більше, що поцілунки позитивно впливають і на здоров'я. Вони зменшують рівень стресу, приносять користь імунітету та знижують вагу.


День народження американського долара

Знак долара був придуманий американським бізнесменом Олівером Поллоком на початку квітня 1778 року. На той час в країні були дві грошові одиниці - іспанський долар та британський фунт. Однак із здобуттям незалежності від них відразу відмовилися.

 

У народі 6 липня напередодні свята Івана Купала, відзначався день Аграфени Купальниці. Цього дня обов'язковим ритуалом вважалося попаритись у лазні та викупатись у річці. Також у ніч із Аграфени на Купала – найкращий час для пошуку скарбів, ворожінь та магічних ритуалів.

Незаміжні дівчата плетуть вінки та кидають їх на воду. Куди вінок попливе – звідти дівчині чекати на нареченого. Також у цей день розпалюють багаття, ворожать, щоб дізнатися свою долю та купаються до сходу Сонця.

 *****************************

5 липня

26359692 6День звільнення міст
Краматорськ та Слов'янськ
від проросійських терористів
 
Саме 5 липня 2014 року сепаратисти так званої "ДНР" і російські найманці були витіснені українськими військовими з міста Краматорськ. На жаль російська агресія почалася знову 24 лютого 2022 року, коли війська РФ розпочали повномасштабну війну.
 

Всесвітній день бікіні

Дату обрали на честь створення відкритого купальника. Цей дизайн 1946 року запропонував відомий дизайнер та модельєр Луїс Ріар. Ця модель довго входила до широкого вжитку, адже вважалася в ті роки нескромною та зухвалою.

 

*****************************

4 липня

День національної поліції України

den-natsionalnoi-politsii-ternopil-04072021

 

 Професійне свято працівників правоохоронної системи проводиться щорічно, починаючи з 2018 року.

 

  Книжка на часі

n901431u-400-552Михно В. Хочу стати поліцейським

Енциклопедію присвячено єдиній темі — роботі поліцейських. Ви дізнаєтеся про відважних патрульних і допитливих слідчих, роздивитеся до дрібниць поліцейську форму, транспорт і захисне спорядження. Ви довідаєтеся, як шукають злочинців, і навіть самотужки розслідуєте одну справу. Книга цікава і для тих, хто мріє стати поліцейським, і для тих, хто просто любить досліджувати довкілля.

 

 День судового експерта України

Відзначається з 2009 року з метою звернути увагу на проблеми судової експертизи.

 

 *****************************

 3 липня

День Військово-Морських Сил Збройних Сил України

840631 mainПодія носить щорічний характер і припадає на першу неділю липня. Започаткована була наказом президента 2015 року. Військово-Морські Сили відіграють важливу роль у захисті України та забезпеченні обороноспроможності держави.

 

  Книжка на часі

picture-81Шлях українського воїна

Книга для дітей та юнацтва про українську армію. Армію, яку створювали наші предки, починаючи від походів князів Олега та Святослава. Армію, слава якої гриміла з часів Війська Запорізького до партизанів Повстанської армії. Це нащадки тих воїнів, які встали на захист Вітчизни у 2014 році та дотепер несуть службу в лавах об'єднаних сил. Юні читачі дізнаються про структуру і завдання сучасної армії.


День працівників морського та річкового флоту

Також припадає щорічно на першу неділю липня. Встановлений наказом президента 2015 року. Основна мета - відродження та розвиток національних історичних традицій морського співтовариства в Україні.

 

День зенітних ракетних військ Збройних Сил України

Запроваджена подія 3 липня 2011 року наказом Міністерства оборони України. Потрібно усвідомлювати, наскільки важливою є ефективний та потужний захист у системі протиповітряної оборони. Після 24 лютого 2022 року всі українці зрозуміли, що робота зенітних ракетних військ ЗСУ - важка та необхідна.


Всесвітній день без поліетиленових пакетів

Цього дня потрібно відмовитися від використання поліетиленових пакетів і подумати про чистоту навколишьного середовища.


День непокори

Мирний протест громадян або свідома відмова підкорятися несправедливим законам - це все громадянська непокора. Важливо показати законодавчим органам, що потрібно правильно змінювати чинне законодавство.

*****************************

2 липня

Міжнародний день собак

1

 

  Це чудова нагода провести більше часу зі своїм домашнім улюбленцем. Собаки - не лише гарні друзі, вони також працюють поводирями для незрячих людей. В Україні Всеукраїнську громадську організацію "Кінологічна спілка України" було створено 1995 року.

 

Книжка на часі
 
usmihaky 0 0Денисенко Л. Усміхаки.

В «Усміхаках» Лариси Денисенко ви знайдете усе, що слід знати про собак: як їх доглядати, годувати, вигулювати і лікувати. А також про те, яке величезне щастя мати чотирилапого друга, та водночас, яка це відповідальність. Адже тваринка – не м’яка іграшка, а повноправний член сім’ї. Вчені стверджують, що дорослий песик має інтелект трирічної дитини. І тільки від господарів залежить, який характер матиме ця дитина, буде вона злюкою чи усміхакою.


День відвідування місцевих парків

Припадає щорічно на першу суботу липня. Головна мета - на певний час забути про ґаджети та насолодитися красою природи.


Міжнародний день кооперативів

Заснована подія 1995 року. Кооперативна модель управління вважається найбільш справедливою, адже вона забезпечує всесторонній розвиток суспільства.


Міжнародний день спортивного журналіста

Подія носить щорічний характер і була запроваджена 1995 року. Дату обрали не випадково. Саме цього дня 1924 року в Парижі створили асоціацію спортивної преси.


День працівника державної податкової служби України

Подія була запроваджена 2013 року. А закон про державну податкову службу було ухвалено 4 листопада 1990 року.

  Міжнародний день Дніпра

Припадає щороку на першу суботу липня. Перші письмові свідчення про Дніпро можна знайти у Геродота, який описував Скіфію. Ці записи датовані 450 роком до нашої ери.

*****************************

1 липня

 

2019-01-28-dvorets-brakosochetaniyaДень архітектури України

Архітектурні об'єкти - це важлива частина історії та культури країни, адже вони відзеркалюють її цінності. Подія була запроваджена 1995 року указом президента України.

 

Книжка на часі
 
Україно ти для мене диво
 
Пилипюк В. Україно, ти для мене диво!
 
Цей альбом можна назвати фотопоемою про рідну українську землю. Автор проникливим поглядом окидає обшири її історії, захоплюється неповторною красою природи, з любовю й ніжністю розповідає про памятки історії та культури.

 

 

Всесвітній день боротьби проти бідності

Відповідно до статистичних даних понад 800 мільйонів людей у світі живуть поза межею крайної бідності. 2001 року на черговому саміті ООН країни-учасниці прийняли Декларацію, яка сформулювала Цілі Розвитку Тисячоліття. Серед основних задач в Декларації глобальною ціллю для планети стала боротьба з бідністю.


День слідства в Україні

Професійна дата працівників внутрішніх справ. Ці люди відрізняються дедуктивними здібностями та аналітичним складом ума. Подію створили 1998 року.


Міжнародний день анекдоту та жартів (International Joke Day)

Ідея створити такий цікавий день належить американському графіку і письменнику Уейну Рейнагелю. Ця людина відома в усьому світі завдяки його фантастичним романам. Подію започаткували 1994 року і відтоді вона отримала популярність в багатьох країнах світу.


Міжнародний день регі

Цю дату присвятили тому, щоб познайомити весь світ з цим цікавим стилем музики. Подія найбільш популярна в Кінгстоні, на Ямайці.


Міжнародний день курячих крилець

Подія найбільш популярна в США. Вона була започаткована за ініціативою мера Баффало Стена Маковські 1977 року.

 

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Вверх