arch

Бібліовісті

Книжка на часі - червень

30 червня
 
Всесвітній день соціальних мереж
Social-media-managing-in-Orange-County
 
Подія була запроваджена 2010 року за ініціативою однієї з американських медіа-компаній. Адже сьогодні онлайн-платформи стали особливим місцем, де люди можуть ділитися своїми думками, ідеями, інформацією та спілкуватися з іншими людьми.
 
Книжка на часі
 
img 44288Стовелл Луї. Життя онлайн. Як уберегтися від кібербулінгу, вірусів та інших халеп в інтернеті
Чи знаєте ви, як почуватися захищеними в інтернеті? Відповідь на це запитання можна знайти в книжці «Життя онлайн. Як уберегтися від кібербулінгу, вірусів та інших халеп в інтернеті». У виданні є низка практичних порад зі створення сторінок у соціальних мережах, правила поведінки з інформацією, приватними даними, взаємодії з користувачами й дотримання авторського права.
Прочитавши книжку, ви навчитеся правильно реагувати на «тролів», підбирати надійний пароль та безпечно знаходити друзів у мережі.
 
 

Міжнародний день астероїда
Дату ухвалила Генеральна асамблея ООН у відповідь на звернення Асоціації дослідників космосу. Головна мета події - привернути увагу до астероїдів, адже вони постійно несуть загрозу людству.
 
Книжка на часі
 
4cbb28e8c96e39f415b334faf3d397d8Фріт А., Джеймс Е. 100 фактів про космос

Авторів цієї книжки можна сміливо називати популяризаторами науки, адже після її прочитання жодна дитина більше не повірить тому, що «Сонечко лягає спати», а зірки можуть падати з неба. Весела, дотепна та дуже змістовна книжка подає відомості про історію вивчення космосу, розташування у Всесвіті Землі, утворення Сонячної системи, дослідження планет роботами тощо. Оперуючи цифрами, використовуючи зрозумілі приклади, книга пояснює, що таке гравітація, розповідає про злиття галактик, магнітні бурі та інші явища.
Книжка містить цікавинки, про які не дізнаєшся навіть у школі.

Міжнародний день парламентаризму
Був затверджений резолюцією Генеральної асамблеї ООН з метою підвищення грамотності людей в питаннях роботи вищого законодавчого органу, його можливостей і завдань. 
 
*****************************
 29 червня
 
Міжнародний день тропіків
Головна мета події - звернути увагу на проблеми, які стосуються тропіків та потребують негайного вирішення. Запроваджений день ООН 2016 року.

Міжнародний день промислового дизайну
Дату обрали на честь створення 29 червня 1957 року Міжнародної організації дизайну, яка була зацікавлена у захисті промислового дизайну та поширенню інформації про цю сферу діяльності. Промисловий дизайн пов'язаний з проєктуванням. Все те, чим люди зараз користуються в побуті, було колись розроблене спеціалістами.

Всесвітній день склеродермії
Мета цього заходу - закликати піклуватися про себе і тих, хто нас оточує. Склеродермія - небезпечне аутоімунне захворювання, яке несе негативні наслідки для організму. Небезпечне воно тим, що часто уражає легені, значно збільшуючи ризик смерті.

Всесвітній день відмови від домашніх тварин
Створення події було ініційовано французькими організаціями, які спеціалізуються на захисті тварин "Animaux Online" та "Solidarité Refuges". Головна її мета - дізнатися, чому люди часом виганяють своїх домашніх тварин з будинків, особливо в літні дні.
 
 
  *****************************
 
 28 червня
День Конституції України
Визначна подія сталася саме 28 червня 1996 року. І відтоді це - державне свято. Конституція - це основний закон, адже вона займає верховну позицію над усіма іншими законами. Цікавий факт: "батьком" сучасної Конституції України часто вважають Михайла Сироту. Саме він у вирішальну ніч, коли Верховна Рада приймала Конституційний проєкт, зачитував з трибуни всі статті перед початком голосування.
 
Книжка на часі
 
конст1Володимир Читай. Конституція для всіх: і великих, і малих
Це постатейний віршований та проілюстрований текст Конституції України.
Конституція - Основний Закон України, за яким живе країна. Конституція визначає основи держави, головні права та обов’язки людини, організацію влади. З Конституції починається правова освіта, що формує свідомого громадянина. Перша в Україні віршована та ілюстрована Конституція дає дітям уявлення про її зміст та найважливіші положення.
Витяг з цієї книжки доступний на сайті НБУ для дітей за посиланням.
 
Міжнародний день соціального бізнесу
Головна мета цієї події полягає в приверненні уваги представників влади та інших людей до проблем, які все ще залишаються в суспільстві.

Міжнародний день пірсингу
Дату обрали на честь дня народження Джима Уорда, який відкрив перший в світі професійний салон, де можна було зробити пірсинг. Називався він "Рукавичка". Сталося це 1978 року.
 
 *****************************
27 червня
 
Всесвітній день мікробіома
 
Vsesvitniy-den-mikrobioma
Рішення створити таку подію прийняли 2018 року, а ініціатором виступила Ірландська організація мікробіома. Головна мета події - підвищити свідомість суспільства щодо яскравого та різноманітного світу мікробів, який нас оточує.
 
Книжка на часі
 
849483 frontМікроби гарні та не дуже. Здоров'я і виживання у світі бактерій
Ми звикли, що з мікробами слід боротися. А якщо насправді вони - ваші захисники? Ця книжка переверне уявлення людства про мікроби й гігієну. Наводячи цікаві факти з наукових досліджень, Джессіка Снайдер Сакс розповідає, які мікроби є гарними, а які не дуже, звідки вони беруться і як потрапляють до нашого тіла; чи дійсно вони сприяють появі хвороб, або, навпаки, можуть їх подолати; як позбутися мікробів і чи варто взагалі це робити.
 
Міжнародний день рибальства
Заснували подію на з'їзді з регулювання та розвитку промислової риболовлі в Італії в липні 1984 року.

День сонцезахисних окулярів
Ця дата була започаткована американською Радою зору (Vision Counsil) для того, щоб підвищити обізнанність людей про необхідність захищати очі від ультрафіолету.
 
День народження банкомата
Саме цього дня 1967 року в одному з британських банків було встановлено перший автомат, що видавав готівку. На той час його вартість становила 18 тисяч доларів, що вважалося дуже великою сумою.
 
День мікро- , малих і середній підприємств  
Подія була започаткована за ініціативи Генеральної Асамблеї ООН 2017 року. Головна її мета - підвищити рівень поінформованості громадськості про немалий внесок таких підприємтсв в забезпечення стійкого розвитку держави.
 
  *****************************
 
26 червня
 
День молодіжних і дитячих
громадських організацій України
Den-molodi
 
  Щороку подія припадає на останню неділю червня. Була запроваджена 2008 року указом президента України задля регламентування та захисту діяльності подібних об'єктів.
 
 
 
День народження зубної щітки
Саме цього дня 1780 року англієць Вільям Едіс почав масове випускання зубних щіток. А тому цю дату взяли для проведення дня народження цього важливого для нашої щоденної гігієни предмета. Однак цей нескладний засіб було створено набагато раніше. Перші згадки були знайдені ще в країнах Стародавнього Сходу.
 
 Міжнародний день на підтримку жертв тортур
День установлено 1997 року Генеральною Асамблеєю ООН за рекомендацією Економічної та Соціальної Ради ООН для викорінювання катувань і забезпечення ефективного функціонування Конвенції проти катувань і інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, що набула чинності 26 червня 1987 року.
Кожна держава-сторона вживає ефективних законодавчих, адміністративних, судових та інших заходів для попередження актів тортур на будь-якій території під її юрисдикцією.
Ніякі виняткові обставини, якими б вони не були, чи то стан війни чи загроза війни, внутрішня політична нестабільність чи будь-який інший надзвичайний стан, не можуть служити виправданням тортур.
Наказ вищого начальника або державної влади не може служити виправданням тортур.
 
Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками й їхнім незаконним обігом
 
Його у 1987 році встановила Генеральна Асамблея ООН. Цей день покликаний посилити боротьбу із вживанням наркотичних речовин.
Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками й їхнім незаконним обігом.
 
День косметолога
  Спочатку подія була популярна лише в США, але згодом поширилася в інші країни світу, зокрема і Україну. В перекладі з грецької мови термін "косметологія" означає "мистецтво прикрашати".

Всесвітній день виробників холоду
Цього дня 1824 року народився британський науковець лорд Кельвін Томсон, який створив шкалу температур. А подію встановив 2018 року Секретаріат міжнародної події в англійському місті Дербішир. Згодом ініціатива була підтримана ЮНІДО.
 
 *****************************
 
25 червня
Всесвітній день смурфиків
Саме цього дня 1928 року відомий карикатурист П'єр Кюлліфор (псевдонім Пейо) створив маленьних істот з синьою шкірою і назвав їх смурфиками. День вшанування цієї події святкується в найближчу до 25 червня суботу.
 
Книжка на часі
  
смурфи 001Чорні смурфи. Комікс
Це перший том всесвітньовідомої серії коміксів про смурфиків. Далеко-далеко звідси розташована чарівна країна, де в селищі Смурфидолі, біля річки Смурфки живуть дивовижні маленькі істоти - смурфики. Крім маленького зросту і блакитної шкіри, смурфики відзначаються ще й власною мовою: вони розмовляють по-смурфськи. А ще вони дуже люблять рослину, яка називається «сарсапарель». Смурфики все роблять разом і в усьому слухаються Тата Смурфика.
 
  Міжнародний день моряка
Подія з'явилася 2010 року внаслідок підписання відповідної резолюції країнами-членами Міжнародної морської організації (частина ООН).

День кольорового ТБ
Ця технологія з'явилася в США 1951 року та назавжди змінила майбутнє телебачення. Сьогодні кольорове ТБ - повсякденна складова нашого життя.

День митної служби України
Подія була започаткована президентом України в червні 1992 року. Її мета - привернути увагу українців до важливості цієї професії та вшанувати всіх тих, хто причетний до неї.
Міжнародний день амброзії. Щороку припадає на останню суботу червня. Подія була запроваджена Генеральною Асамблеєю ООН 2011 року. Її мета - привернути увагу суспільства до глобальної проблеми, яку спричиняє ця рослина та впровадити рішучі дії для боротьби з нею.

Міжнародний день поінформованності про сколіоз
Припадає щороку на останню суботу червня. Ініціаторкою запровадження цієї події стала Асоціація сколіозу Великобританії. Мета її - привернути увагу суспільства до цього серйозного захворювання.

Всесвітній день вітиліго
Подію запровадили 2011 року. Дату обрали не випадково. Саме цього дня помер Майкл Джексон - відома людина, легендарний співак сучастності, який був жертвою цієї хвороби.
Міжнародний день сомоподібних
Подія популярна в США та деяких інших країнах світу. Заснували її в Америці 1987 року за ініціативою президента Рейгана.
 
*****************************
 
24 червня
 Міжнародний день феї
Позитивна подія, яка сподобається дорослим та дітям. А ще - це чудова можливість поринути в чарівний світ народного фольклору, традиції та історію. Протягом багатьох століть у світ фей вірили кельтські народи. В міфах та легендах ці істоти завжди описуються як мудрі, трішки пустотливі, однак товариські істоти.
 
Книжка на часі
  
img 107220Юліта Ран. Феї та еліксир щастя.
Гадаєте, що феї — це тендітні створіння, які лише пурхають з квітки на квітку в мереживних сукенках? А ось і ні! Вони, як і люди, бувають різні. Аша, Торрі, Лікея і Гліанна — чотири сучасні феї, які мешкають у великому Місті. І хоча вони крихітні, мов метелики, але відваги їм не бракує! Цього разу подруги вирушили до далекої Бразилії... де опинилися в центрі запеклої боротьби фей джунглів із небезпечними банановими павуками.
 
 
День басейну
Хоч це і неофіційна, проте позитивна подія. Цікавий факт: перший басейн було споруджено ще в III столітті до нашої ери на територіх сучасного Пакистану.
 

День ромашки

Найголовніший день в боротьбі з туберкульозом і день фтизіатрії в цілому. День ромашки почали святкувати у Швеції. Дата 24 березня було офіційно заснована як День ромашки в 1982 році за ініціативою ВООЗ.
Чому саме день ромашок? Справа в тому, що ромашка була уособленням «природного антибіотика» і входила до складу народних засобів для запобігання туберкульозу. Люди продавали квіти для того, щоб з виручених коштів допомогти хворим. Після того, як в Швеції придумали традицію приколювати квітка білої ромашки на одяг, люди з країн Скандинавії і Західної Європи теж вирішили підхопити її.

 
*****************************
 
  23 червня
День державної служби в Україні
Без названия  
 Подія була започаткована президентом Леонідом Кучмою 4 квітня 2003 року. Дата співпадає з Днем державної служби ООН. Мета події - привернути увагу суспільства в Україні до важливого внеску державної служби у розвиток країни.

Міжнародний Олімпійський день
Для участі в цій події зовсім не потрібно бути спортсменом чи вставнолювати якісь рекорди. Вона була запроваджена на честь повернення Олімпійського руху світові шляхом створення Міжнародного олімпійського комітету.
 
Книжка на часі
 
6344b51b7dd39ff6ea637f7e7a315f54Кухаренко Олександр. Олімпійські ігри : ілюстрована енциклопедія
Саме так – урочистостями, святами – називали Олімпіади на їх батьківщині, у Стародавній Греції. їх значення було настільки вагомим, що з Іграми пов'язували навіть літочислення, яке існувало до появи юліанського календаря. Саме в цій книзі ви зможете познайомитися з легендарними героями олімпійських ігор, дізнатися точні дати і місця їх проведення, а також події, на тлі яких проходили спортивні битви. 
 
День державної служби ООН
Подію започаткували в грудні 2002 року. Її мета - привернути увагу країн-членів до важливої ролі державного управління в розвитку.

Міжнародний день жінок в інженерії
Подія була започаткована Товариством жінок-інженерів Великої Британії 2014 року. А вже 2016 року до святкування приєдналася ЮНЕСКО. Головна мета цього дня - привернути увагу до внеску жінок в інженерну справу.
 
Книжка на часі
 
divchatadumayutКетрін Тіммеш. Дівчата думають про все на світі. Розповіді про винаходи, зроблені жінками
Дівчата думають про все на світі, і то є факт. Від підгузків для дітей до найтривкішого матеріалу, який застосовують у космосі. Замислившись одного разу, як зробити життя більш легким, жінки сіли за створення свого геніального винаходу. Їхні наполегливість, оптимізм і віра в свої сили дали поштовх на створення речей, яким і досьогодні немає рівних. Історії цих жінок надихають і допомагають у важку хвилину не здаватися, а йти до своєї мети. Можливо, наступний патент стане твоїм?

Міжнародний день вдів
Ця подія була започаткована Організацією Об'єднаних Націй 21 грудня 2010 року. Головна її мета в приверненні уваги до тих проблем, які повстають перед вдовами та їхніми дітьми.
 
*****************************
 
22 червня
 День скорботи і вшанування пам'яті жертв Війни в Україні
 
11921Саме цього дня 1941 року розпочалася нова фаза Другої світової війни, яка захопила територію сучасної України. Згідно зі статистичними даними в ній загинуло близько 20% українців. Скорботна подія була започаткована президентом Леонідом Кучмою в листопаді 2000 року. На жаль, сьогодні війна знову прийшла в Україну. Російські загарбники спалюють цілі міста та села, вбивають військових та цивільних. Однак ми віримо, що зовсім скоро на нас чекає перемога, яка буде дуже важливою для всього українського народу.
 
Книжка на часі
 
img124 2 7Вахтанг Кіпіані. Друга світова. Непридумані історії. 
Війна розділила родини, позбавила життів, скалічила долі…
Книжка складається з реальних сімейних історій, переказаних зі слів батьків, бабусь і дідусів. Автори статей, зібраних завдяки науково-популярному виданню «Історична правда», розповідають про найстрашнішу війну ХХ століття, про долі тих людей, чиї життя назавжди розділилися на до і після.
 
Всесвітній день тропічного лісу
Молода, але вкрай важлива екологічна подія, яка була започаткована організацією Rainforest Partnership 2017 року. Головна її мета - привернути увагу людства до проблеми зникнення тропічних лісів, які є домівкою для великої кількості різноманітних видів росли, тварин, птахів та комах.
 
*****************************
 
21 червня
День літнього сонцестояння
682c483477ba2941be7eb87f2932cb0e 1024x768 Це день, коли Північний полюс планети Земля досягає найбільшого нахилу в бік Сонця. А тому - це найдовший день року.
Літнє сонцестояння — це важлива астрономічна і географічна подія, що відбувається в Сонячній системі. Цього дня наша планета, здійснюючи рух навколо сонця і обертаючись навколо уявної осі, в черговий раз зайняла по відношенню до Cолнця таке положення, коли сонячне проміння в Північній півкулі прямовисно "падає" на північний тропік і висвітлює дно найглибших колодязів. Цей день знаменує початок літа в північній півкулі Землі і початок зими в південній півкулі.
За традицією дівчата у День літнього сонцестояння ворожили та закликали кохання за допомогою води і рослин. У тих, хто зібрав цілющу росу й умився нею, був шанс зміцнити своє здоров’я. Коли немає можливості дотримуватися традицій наших пращурів, просто відчиніть вікно та прислухайтесь до звуків ночі. Якщо почуєте пісню цвіркуна, одразу ж загадуйте бажання. Магія та сила природи обов’язково допоможуть їх здійснити.
У давнину в День літнього сонцестояння люди збирали цілющі трави, так як вважалося, що в цей період лікувальна сила рослин зростає в кілька разів. Люди обливалися водою, плели вінки, ворожили, стрибали через багаття і спалювали опудало у вигляді колеса, що символізувало Сонце (Ярило). Небажано було проводити цей день в зневірі, одному. А дуже важливо було зберігати позитивний настрій, щоб весь наступний рік супроводжувала удача і гармонія.
 
Міжнародний день йоги
Молода оздоровча подія, яка була започаткована Організація Об'єднаних Націй 2014 року. Дату обрали на честь дня літнього сонцестояння. А під час першого проведення події (2015 рік) одночасно 35 тисяч людей практикували йогу. Ця сесія потрапила до Книги Рекордів Гіннесса.

Міжнародний день скейтбордингу
Молода спортивна подія, яка була створена Міжнародною Асоціацією Скейтборд Компанії 2004 року. А ініціаторами виступили скейтбордисти з Каліфорнії, США.

Всесвітній день гідрографії
Започаткована ця подія була Організацією Об'єднаних Націй 29 листопада 2005 року. Дату обрали на честь річниці створення Міжнародної гідрографічної організації (1921 рік).

Всесвітній день музики
Подія, яка є дуже важливою для прихильників цього виду мистецтва. Вона була започаткована міністром культури Франції Жаком Лангом 1982 року.

Всесвітній день гуманізму
Важлива подія, яка була започаткована Міжнародним гуманістичним та етичним союзом в Осло 1986 року. Її мета в приверненні уваги суспільства до вагомості гуманізму.

Всесвітній день жирафа
Дата була встановлена завдяки фонду Giraffe Conservation Foundation. Мета події - привернути увагу людей до проблеми вимирання жирафів.
Міжнародний день квітки. Дату обрали на честь дня літнього сонцестояння. Головна мета події - звернути увагу людства, що довкола них ростуть різноманітні квіти та залучити до збереження рослинності.
Всесвітній день рукостискань. Неофіційна, але досить позитивна подія. Варто розуміти, що в суспільстві відмова від рукостискання означає неповагу та недоброзичливе ставлення.

Міжнародний день повільності
Неформальна та неофіційна подія, яка була започаткована суспільною діячкою Клеманс Буше 2001 року. Головна її мета - привернути увагу людства до філософії повільного руху та важливості впровадження повільних днів, щоб відпочити від надто шаленого життя.

Міжнародний день футболки
Цікава подія, яка була створена німецькою компанією Spreadshirt 2008 року. Футболку можна назвати універсальним та дуже комфортним одягом, який підходить всім без перебільшення.
 
*****************************
 
 20 червня
Всесвітній день біженців
 
 kordon slovachchina gettyimages 1372603327 4 480x270Важлива подія, яка була започаткована Організацією Об'єднаних Націй 2000 року. Дату вирішили об'єднати з Міжнародним днем африканських біженців, який раніше (від 1969 року) святкували цього дня. Цей день – це констатація факту: війни на землі не припиняються. Також це і констатація міжнародних угод, на яких ґрунтуються захист біженців та прояв поваги до стійкості духу і мужності біженців у всьому світі. Щохвилини 24 людини залишають рідні місця через війни, переслідування чи страх за своє життя. 80% усіх біженців у світі – це жінки та діти.
Згідно з міжнародним правом, біженці — люди, які не можуть або не бажають повернутися до своїх країн, на рідні землі через цілком обґрунтовані побоювання стати жертвою переслідування.
 
Всесвітній день мотоцикліста
До 2008 року ця подія припадала на липень, однак тепер вона носить щорічний характер і припадає на третій понеділок червня. З'явилася вона завдяки ініціативі, що полягає їзді на роботу на мотоциклі, а не авто, яка мала місце 1992 року.


Всесвітній день Wi-Fi
Подія була започаткована за ініціативи Бездротового широкосмугового Альянсу. Розвиток технології Wi-Fi розпочався ще у 1990-х роках. А перші пристрої були випущені 2000 року.
 
Книжка на часі
 
diti-ta-batkiДьякова А., Касилова А. Діти та батьки в інтернеті. Путівник для безпечної подорожі
Як зробити час дитини в інтернеті безпечним? Коли реєструватися в соцмережах? Що таке кібербулінг? Як захиститися від злочинців у мережі?.. Поговоримо на сторінках цієї книги про різні ризики й можливості для дітей у сучасному онлайн-середовищі. Разом з нами досліджуватимуть це питання відомі психологи, поділяться досвідом успішні батьки. Сподіваємось, книга буде цікавою для всієї родини і допоможе знайти відповіді на багато важливих питань.
 
День працівника складу
Це неофіційне професійне свято, мета якого привернути увагу до важливої діяльності працівників складу, які повинні бути відповідальними, організованими та енергійними.

Всесвітній день захисту слонів в зоопарках
Дата була започаткована 2009 року представницею організації захисту тварин. Варто пам'ятати, що сьогодні залишилося всього 3 різновиди слонів (а раніше їх було 40).

Всесвітній день ефективності
Неофіційна, але актуальна подія. Її мета - привернути увагу суспільства до важливості організації продуктивної праці, залучення до підвищення ефективності власної діяльності.
 
*****************************
 
 19 червня
Міжнародний день батька та День батька в Україні
Щорічно припадає на третю неділю червня. Це важливе сімейне свято, яке було створене для того, щоб вшанувати батька, подарувати йому теплі слова та свою любов. Як виникла ця подія? 1909 року американка Сонори Смарт Додд пішла на проповідь до Дня матері. Вона подумала, чому б не придумати таке ж свято і для батька. Протягом року вона переконувала владу міста та священика виділити їй окремий день, щоб відсвяткувати подію. Спочатку вона вибрала 5 червня - день народження її батька. Але часу залишалося мало, тому вона обрала 19 червня. 1910 року відбулося перше святкування.
 
Книжка на часі
 
Геннадій Меламед. Найкращий татусьГеннадій Меламед. Найкращий татусь
Ця історія про маленького Єнотика Євгенка, який був неймовірно щасливий, адже тато пообіцяв йому піти рибалити! На справжню риболовлю, вже завтра! Але тут Євгенко сильно захворів ... Та якщо тато обіцяв риболовлю, то вона обов'язково буде! 
 

Всесвітній день дитячого футболу
Головна мета події - поширити серед молодого покоління ідею необхідності здорового способу життя, прищеплювати любов до спорту з самого дитинства.

День медичного працівника в Україні
Подія була встановлена президентом Леонідом Кучмою 3 червня 1994 року. Головна її мета - подякувати всім лікарям, медсестрам, лаборантам, санітарам, фельдшерам та іншим медичним працівникам за їх плідну працю.
Всесвітній день прогулянки. Хоч це і неофіційна, проте дуже актуальна подія, яка була започаткована американцем У. Т. Рабе 1979 року. А перший день прогулянки відбувся у штаті Мічиган (США).

Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту
Це молода, однак дуже важлива подія, яка була започаткована Організацією Об'єднаних Націй 19 червня 2015 року. Дату обрали на честь прийняття резолюції Ради безпеки щодо сексуального насильства (2008 рік).Всесвітній день обізнанності про серповидноклітинну анемію. Важлива подія, яка була створена, щоб збільшити обізнанність людства про важку хворобу - спадкову зміну структури гемоглобіну, через яку він стає патологічним. Такі еритроцити погано транспортують кисень, через що у людини буває киснева недостатність.

День фермера
Подія була започаткована в Україні президентом Володимиром Зеленським 2020 року. Дату обрали на честь прийняття Закону про фермество (2003 рік).

День Моршина
Подія відбувається щороку в третю неділю червня. Місто Моршин славиться своїми санаторіями з лікувально-мінеральними водами. Сюди приїздять люди, які страждають на захворювання серцево-судинних захворювань, порушення кишково-шлункового тракту тощо.
 
 
*****************************
 
18 червня
 
День дільничого офіцера поліції в Україні

Подія була започаткована 2004 року. Дільничий офіцер - представник Національної поліції на дільниці, який повинен протидіяти злочинним діям, проводити профілактику правопорушень та причинно-умовний аналіз, контролювати зберігання та використання зброї, забезпечувати публічну безпеку українців та громадян інших країн, які перебувають в Україні.
 
Міжнародний день пікніка

Саме влітку тепла погода дозволяє проводити приємні пікніки з друзями та рідними на природі. Цікавий факт: 1801 року в Лондоні з'являється товариство пікніка "Pic Nic Society".

Всесвітній день жонглювання

Щорічно проводиться в суботу, яка найближча до 17 червня. Це творча подія, яка була започаткована на честь створення Міжнародної асоціації жонглерів (17 червня 1947 року).

Міжнародний день серфінгу

Це неофіційна спортивна подія, яка щороку припадає на третю суботу червня. Започаткували її Surfing Magazine та Surfrider 2005 року.

Міжнародний день суші

Подія була започаткована 2009 року Кріс Де Мей, який створив сторінку на Facebook, яка була присвячена його улюбленій страві.

День народження дитячої коляски
Вона була створена саме цього дня 1889 року американцем Річардсом. Проте він лише отримав патент на винахід, але щось схоже на дитячу коляску існувало від 1730 року. Дитячий візочок у вигляді карети створили в родині герцога Девонширського. Він запрягався поні.

Всесвітній день гармонії

Позитивна подія, основною метою якої є привернення уваги людства до важливої ролі стану узгодженності внутрішнього та зовнішнього світів.

День гордості та гідності аутиста

Подія була започаткована організацією Aspies For Freedom 2005 року. Через аутистичні розлади мозку у людей виникають певні труднощі з соціалізацією, поведінкою та сприйняттям навколишнього світу. Було доведено, що аутисти більш уважно ставляться до деталей, вміють жити яскравим життям.

День любителів риболовлі

Це досить розповсюджене хобі, особливо серед представників чоловічої статі. Її суть не в улові, а в тій особливій атмосфері, яка панує під час цього процесу.

Міжнародний день паніки

Це неофіційна, але важлива з точки зору психології подія. Її мета - привернути увагу людства до панічного стану, наголосити на необхідності рідкого впадання у цей стан, щоб побороти стрес.

День стійкої гастрономії

Це молода, однак важлива подія, яку започаткувала Організація Об'єднаних Націй 21 грудня 2016 року.
 
 *****************************
 17 червня
Всесвітній день сміттяра
 
Хоч ця подія може здатися не важливою, адже ця професія зовсім не цінується у світі. Однак дата допомогає привернути увагу людей до величезних зусиль тих, хто підтримує в чистоті села та міста.
 
Книжка на часі
 
img386 2 11Галина Ткачук. Книжка про сміття
Перед вами книга, яка розповість про сміття, його вплив на навколишнє середовище і способи, що дозволяють боротися з його негативними наслідками.
Ви дізнаєтеся:
  • Чим насправді небезпечне сміття, а чим корисне;
  • Звідки воно береться і чому його так багато;
  • Що відбувається з ним після того, як ми його викинули;
  • У чому, з рештою, полягає сміттєва проблема, і як кожен із нас може долучитися до її вирішення.

Всесвітній день боротьби з опустеленням та посухою  
 
Ця дата була встановлена Організацією Об'єднаних Націй 1995 року. Її обрали на честь прийняття Конвенції ООН щодо боротьби з опустеленням (1994 рік).

Всесвітній день крокодила
 
Це дуже важлива екологічна подія, яка була створена, щоб привернути увагу людства до проблеми зникнення алігаторів та крокодилів на планеті Земля. Головні причини цього - урбанізація та незаконне полювання.
 
*****************************
 
16 червня
Всесвітній день морських черепах
 Дату події обрали на честь дня народження видатного американського науковця, який працював в галузі екології та присвятив своє життя вивченню морських черепах, Арчі Карра.
Міжнародний день сімейних грошових переказів
Молода, однак важлива подія, була започаткована 2015 року на політичному форумі, що відбувся в Мілані. 2018 року подію офіційно затвердила Організація Об'єднаних Націй.
День свіжих овочів
Неофіційна подія, метою якої є залучення людства до основ здорового харчування та наголошення важливості споживання саме свіжих овочів.
Книжка на часі
s901183u vitaminki oblСовінська А. Вітамінки
Овочі та фрукти — це здорово! Хіба ні? Щоб це зрозуміти малюк має познайомитися з їхніми мешканцями. Наприклад, пектин. Він цілими днями метушиться й прибирає організм. Магній завжди в гарному настрої. Вітамін B годинами просиджує над книгами. А ще є багато-багато інших. Всі вони дуже важливі для організму. Саме вони роблять яблука, помідори та броколі корисними! Книга великого формату містить в собі чудові докладні малюнки, які можна знову й знову роздивлятися з дитиною. В ній багато інформації, яка подана просто та з гумором. Завдяки кумедним героям малюк зрозуміє користь вітамінів. Після цієї книжки жодна дитина не залишиться байдужою до фруктів і овочів!
  
Міжнародний день африканської дитини
Подія була започаткована 1991 року Організацією африканської єдності. Саме ця дата є річницею демонстрації в Соуето, коли чорношкірі школярі вийшли, щоб відстояти своє право на освіту рідною мовою та отримати покращене навчання в цілому.
 
*****************************
 
15 червня
Всесвітній день вітру
 
Важлива екологічна подія, яка була створена Європейською вітроенегретичною асоціацією 2007 року. Вітер - невичерпний ресурс планети Земля, а тому його застосування має неабиякий потенціал.
 
Книжка на часі
 
Секрети вітру Шмідт Г., Манів Г. Секрети вітру

Макс зі своїми друзями — професором, Аліною та розумним електромобілем Мобі-Елом — досліджує секрети вітру, знайомиться з вітроенергетикою та привчається дбати про довкілля. У книжці багато цікавих наукових фактів та інструкції, за якими ти зможеш побудувати повітряного змія, флюгер, а також розу вітрів. І до всього — захопливий сюжет із зловмисниками, переміщеннями в просторі та кумедними витівками роботизованого Мобі-Ела!

День сили посмішки
 
Неофіційна, але позитивна подія, мета якої показати, що щира посмішка здатна творити чудеса, піднімати настрій, дарувати гарні емоції. Вчені довели, що люди, які частіше посміхаються, живуть довше.

День фотографії природи
 
Неофіційна подія, яка шанує фотографів, що знімають довколишнє середовище. Часто цього дня влаштовуються тематичні фотовиставки, майстер-класи, лекції та інше.
 
 
Всесвітній день пожертвувань
Подія була заснована 2010 року з метою залучення якнайбільшої кількості людей до пожертвувань. Цього дня можна скористатися нагодою та переказати кошти нужденній людині або будь-якій організації.

День захисту людей похилого віку
(Всесвітній день розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей)
Важлива подія, яка була створена 2011 року на пленарному засіданні Генасамблеї ООН. Мета - боротьба з несправедливістю і дискримінацією у відношенні до людей похилого віку. 

Всесвітній день Великої хартії вольностей
 
Саме цього дня 1215 року король Англії Іоанн Безземельний затвердив перший юридичний документ, який закріплював права людини. Згодом на основі цього документу було написано конституцію Великої Британії.
 
*****************************
 
14 червня

Всесвітній день донора крові

Подія була заснована Організацією Об'єднаних Націй 23 травня 2005 року. Дату обрали не випадково - це день народження австрійського лікаря Карла Ландштейнера, який став лауреатом Нобелівської премії.
Саме цього дня в 1868 році австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини. Ініціювали проведення цього свята чотири міжнародні організації, які займаються пропагандою добровільного донорства: Всесвітня організація охорони здоров'я, Міжнародна федерація Червоного Хреста, Федерація організацій донорів крові й Товариство з переливання крові.
   
Міжнародний день блогера (InWeDay)
  Блогерство часто вважають особливою професією, а тому можна цей день назвати професійним святом. Подія була створена задля того, щоб об'єднати блогерів з усього світу і пропагувати ведення блогу як способу спілкування між людьми, самовираження.
 Відзначається щорічно 14 червня. Це неофіційне свято було створене для того, щоб зблизити любителів ведення інтернет-щоденників з різних країн світу.
  Блог – це онлайн-щоденник, який регулярно поповнюється текстовими записами, зображеннями, відео або іншим контентом. Першим блогом вважається сторінка творця Всесвітньої павутини Тіма Бернерса-Лі, де він публікував новини починаючи з 1992 року. А в 1999 році був запущений веб-сервіс Blogger, який став першою у світі безоплатною блог-платформою, на якій можна було вести свій інтернет-щоденник без знань в програмуванні.
  У 2004 році близько 500 блогерів з більш ніж 40 країн підтримали ідею створення свята, яке б об'єднало любителів блогінгу по всьому світу. Вперше Міжнародний день блогера відзначали 14 червня 2004 року. З нагоди свята блогери пишуть спеціальні записи у своїх онлайн-щоденниках, а в деяких містах організовуються оффлайн.
  

Міжнародний день натуристів (нудистів)

Виникла подія в США 1976 року. Нудисти - прибічники особливого філософського мислення, який полягає в максимальному зближенні людини з природою заради отримання відчуття гармонії зі світом навколо.

День кавових зерен

Особлива подія для справжніх кавоманів. Кавові зерна насправді обсмажене насіння фрукта, який носить назву кавова вишня. З них готують ароматний напій, популярний в усьому світі.

Міжнародний день ванни

Хоч це і неофіційна, проте дуже цікава подія. Дату обрали на честь відкриття Архімеда, яке він зробив, миючись у ванній.

Всесвітній день в'язання

Молода творча подія, яка була започаткована 2005 року Даніель Ландес. Спочатку вона була популярна лише в Парижі, однак згодом поширилася в інші країни світу.

   

*****************************
 
 13 червня
День визволення Маріуполя від російських окупантів
 
Саме цього дня 2014 року українським військом була здійснена операція, внаслідок якої російські окупанти втратили контроль за містом Маріуполь. На жаль, 2022 року агресор знову окупував героїчне місто.
Віримо у ЗСУ. Віримо, що місто знову буде вільним. Маріуполь - це Україна!
 
Книжка на часі
 
Україна - моя Батьківщина1 Україна - моя Батьківщина
Ілюстрована енциклопедія містить цікаві відомості про сучасну Україну, особливості її державного устрою і географічного положення, факти зі славної історії української нації та великих українців, опис видатних архітектурних і природних пам'яток, інформацію про особливості побуту й традицій українського народу, а також культурну спадщину нашої країни.
 
 
День працівників текстильної та легкої промисловості
Щорічно припадає на другу неділю червня. Головна мета дня - подякувати працівникам за їх старанну працю, завдяки якій українці можуть купувати товари українського виробництва високої якості.
 
Міжнародний день поширення інформації про альбінізм
Дата була встановлена Організацією Об'єднаних Націй 2015 року. Альбінізм є вродженим дефектом, котрий полягає у частковій чи повній втраті пігментації шкіри, очей, волосся.
 
День швейної машинки
Саме цього дня 1790 року у Великобританії була запатентована швейна машинка. Цей винахід став дуже важливим для текстильної промисловості, а сам пристрій свого часу був в кожному домі.
 
День народження шпильки
Саме цього дня 1825 року американець Волтер Хант запатентував шпильку. Цю новацію світ відразу сприйняв гарно і її використовують навіть сьогодні.
 
 
*****************************
 
 
 12 червня
 День Святої Трійці

 

Вітаємо зі світлим святом Трійці!  Бажаємо миру, щастя та добробуту у кожну родину. 

Трійця – одне з дванадцяти найголовніших свят року. Інші назви: П'ятдесятниця, День Зіслання Святого Духа, Зелена неділя – «п'ятдесятий день».

Традиційно свято Трійці припадає на 50-й день після Великодня.

Свою назву свято отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос перед своїм Вознесінням на небеса і позначає появу Всевишнього в усіх трьох іпостасях як святої Трійці: у вигляді Бога-Отця, у вигляді Бога-Сина і у вигляді Бога-Святого Духа.

Православні християни в цей день прикрашають будинки і храми зеленими гілочками, квітами.
Віруючі в ніч перед святою Трійцею йдуть до храму, а священики у цей день одягають ризи зеленого кольору. Після богослужіння прийнято сідати за святковий стіл, відвідувати рідних та приносити їм гостинці.

Молоді люди здавна влаштовували веселощі на Трійцю, співали пісні.
Наступного дня, у понеділок, святкують День Святого Духа.

 

Книжка на часі

 

Звичаї українцівАртюх Л. Звичаї українців у народному календарі

З книги ви дізнаєтесь про календарні свята і обряди українців, познайомитися зі звичаями та традиціями, яких дотримувалися наші предки, збираючись за святковим столом. Значну увагу приділено обрядовим стравам. Кожна господиня матиме можливість урізноманітнити меню своєї родини смачними борщами, ковбасами, варениками та безліччю смачних страв, рецепти яких дбайливо зібраніавтором у різних регіонах України.

 
Всесвітній день боротьби з дитячою працею
 
Щорічна подія, яка була створена за ініціативою Міжнародної організації праці. Пропозицію вона висунула 1997 року. Від 2002 року подія набула статусу міжнародної під егідою ООН.
 
Ви знаєте, що були часи, коли дітей взагалі не сприймали як людей особливого віку — до них ставилися так, як до дорослих. Минуло не одне тисячоліття, поки людство зрозуміло, що діти потребують відмінного ставлення.
Лише в XVII-ХVШ ст. діти отримали належну увагу, бо раніше вони не мали ні дитячого одягу, ні дитячих іграшок чи книжок. У середньовічній Німеччині слово «дитина» взагалі було синонімом до слова «дурень». Дітям було нелегко - не було законів, які оберігали б їхнє життя.
Довгі роки найрозумніші і найдобріші люди боролися за права дітей самотужки, і нарешті, у 1924 році, вони зібралися у місті Женеві, де прийняли перший документ про потреби дітей - Декларацію прав дитини. Упродовж XX ст. було прийнято цілий ряд документів, спрямованих на захист дітей та дитинства.
Трохи історії
ООН - міжнародна організація, до якої входить більше, ніж 150 країн світу. Вона утворена в 1945 році. Це організація, яка приймає міжнародні закони за згодою держав і намагається контролювати їх дотримання, стежити за безпекою у світі і не допускати війни.
 
   
День працівника фондового рину України
 
Подія доволі молода, адже була запроваджена 2008 року. Головна мета дня - подякувати спеціалістам за їхню старанну працю по розвитку ринкової економіки країни.


Міжнародний день фалафель
 
Це популярна страва з великим вмістом бобових (зазвичай це нут). Зверху її посипають різноманітними спеціями і прянощами. Виникла на Близькому Сході і зараз є символом Ізраїлю.

День супермена
 
Саме цього дня 1933 року сценарист Джеррі Сігел та художник Джо Шустер вигадали популярного персонажа Супермена.

День червоної троянди
 
Ця рослина існувала 50 мільйонів років тому, а культурна троянда з'явилася близько5 тисяч років. Наразі на планеті існує понад 300 видів троянди. А перше місце з продажів королеви квітів займають Нідерланди.

Зміїне свято
 
Саме в цей час змії покидають свої гнізда і починають шукати собі партнера для спарування. Не варто ходити в цей період до лісу, адже змії зараз дуже агресивні.
 
*****************************
 
  11 червня

Всесвітній день ляльки

Припадає щорічно на другу суботу червня. Лялька - одна з найулюбленіших іграшок в будь-якому віці. Головна мета цієї події - навчити людей дорожити тими, хто про них щиро піклується. Можна проявити свою любов, подарувавши рідній людині ляльку.


Книжка на часі 

 

Ляльки-мотанкиТарасова О. О. Ляльки-мотанки

Лялька, зроблена своїми руками, захистить будинок від бід і напастей, стане чудовим подарунком друзям і близьким. Їх виготовлення – це не просто рукоділля, це древнє мистецтво, яке тепер доступно і вам!

Захисниця добробуту сім`ї.
Лялька на щасливе сімейне життя.
Берегиня будинку.
Захисниця дитини.
Мотанка-хранителька молодості і краси.
Травниця — оберіг від злих духів і хвороби.

Погортати

 

День Жака-Іва Кусто

Якщо ви хоча б трішки цікавилися підводним світом, тоді це ім'я вам точно знайоме. Жак-Ів Кусто був великим поціновувачем природи і покорителем океану, а ще він відзначився як режисер та автор телевізійних програм. Дату обрали не випадково. Цього дня і народився Жак-Ів Кусто.

Вверх