arch

Бібліовісті

XI Львівський міжнародний бібліотечний форум

XI Львівський міжнародний бібліотечний форум
«Бібліотекарі: хто ми є?»
 
IMG-8415050f3499b7b80ebeb73df254fa27-V15 – 20 вересня 2020 року відбувся XI Львівській міжнародний бібліотечний форум у форматі онлайн. Тема цьогорічного форуму – «Бібліотекарі: хто ми є?».
Організатрами виступили ВГО «Українська бібліотечна асоціація» та ГО «Форум видавців».
У Форумі взяли участь понад трьохсот науковців та фахівців бібліотечної справи з України, Білорусі, Німеччини. Завдяки перемозі у конкурсі на участь у Форумі (Організатор – ХОВ УБА) до нього долучилася завідуюча сектором прогнозування та інновацій ХОБД Лупіцька В.М.
 
 
Відкриваючи Форум, Оксана Бруй, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація, директорка Науково-технічної бібліотеки ім.Г.Денисенка Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», зазначила, що Форум ставить важливі запитання перед бібліотекарями: як бібліотекарі усвідомлюють та ідентифікують себе, якими бібліотекарів бачать оточуючі та якими вони мають бути у майбутньому?
Упродовж шести днів відбулося багато подій. У перший день Форуму перед учасниками виступив директор Центру Європейських гуманітарних досліджень Національного університету «Києво-Могилянська академія» та науково-видавничого об’єднання «Дух і Літера», консультант з питань стратегічного планування Державної служби етнополітики і свободи совісті з доповіддю «До джерел нової електронної бібліотеки Софії-Премудрості».
Василь Кметь, директор Наукової бібліотеки Львівського національного університету ім. Івана Франка, познайомив з дослідженням «Ідентичність бібліотекаря в сучасному світі: від Homo Legens до Homo Politicus», зосередив увагу на ролі та місці бібліотекаря у суспільному житті в контексті історичних етапів, становлення та розвитку суспільства, рівень особистої грамадянської та професійної відповідальності бібліотекаря відповідно до вимог часу.
Студія «Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги» була присвячена реалізації Міжнародного проєкту, що має таку ж назву. Цей проєкт підтримує Європейський Союз за програмою «Дім Європи». На конкурсній основі до було відібрано 32 бібліотекаря з України та Білорусі. Учасники пройшли навчання, які провели данські та українські тренери. По закінчення навчання кожен бібліотекар розробив та впровадив у бібліотеці нову послугу для розвитку креативних індустрій. Деякі з них були представлені на форумі. Бібліотекарі з Білорусі розповіли про реалізацію проєкту Національної бібліотеки Білорусі по роботі з дітьми під час пандемії, що присвячений збереженню культурної спадщини. Не менш цікавий Білоруський проєкт «Чутливі історії», що допомагає дітям у спілкуванні та сприйнятті однолітків з інвалідністю. Також свій досвід з реалізації Міжнародного проєкту надали українські бібліотекарі.
Модераторами заходу були Ярослава Сошинська, канд. іст. наук, доц. КПІ імені Сікорського, виконавча директорка ВГО Українська бібліотечна асоціація, та Оксана Бояринова, керівниця проєктів ВГО Українська бібліотечна асоціація, що підтримує Європейський Союз за програмою Дім Європи.
16 вересня – другий день Форуму, був насичений подіями. Члени Молодіжної секції УБА Костянтин Картузов, директор Науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва, і Дарина Яцкевич, провідна бібліотекарка бібліотеки-філіалу для юнацтва ЦБС для дорослих м. Миколаєва, комунікували за темою «Бібліотекар: діалоги про майбутнє». Двоє молодих бібліотекарів представили своє бачення бібліотеки і бібліотекарів. Ключовими стають безперервне навчання, нові компетенції, нові виклики. Серед питань пролунали такі, як «Не треба нікого переконувати, що майбутнє світу залежить від читання. Але чи є там місце бібліотекарю? Можливо, в майбутніх бібліотеках працюватимуть роботи, за допомогою яких можна буде збирати книги у читальних залах та діставати необхідні матеріали зі сховищ?». Пандемія вірусу показала, що світ може змінитися досить швидко і бібліотеки можуть грати іншу роль в суспільстві.
Естафету молодих бібліотекарів перейняла Барбара Лізон (Німеччина), президент-елект Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA). Барбара – багаторічний директор Бременської міської бібліотеки (з 1992 р.), активний діяч професійних бібліотечних об’єднань Німеччини і Європи, бере участь у розробці бібліотечної політики та реалізації численних проєктів Європейського Союзу. Як експерт з бібліотечних питань, Барбара співпрацювала з фондом Бартельсмана, Goethe-Institut, OCLC. Активного і натхненного діяча ІФЛА, Барбару Лізон бібліотечна спільнота світу обрала президентом-електом цього впливового професійного об’єднання, а у 2021 р. вона стане президентом ІФЛА. Її виступ «Бібліотекарі – професія з багатьма викликами!», присвячений самовизначенню членів професії, зокрема у перспективі ІФЛА.
Незабутнє враження залишились від перфомансу на колесах бібліотекарів Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки «Маннергейм» ментальний. Філософські міркування навколо відповідей: ким ми (бібліотекарі) давно вже не є, ким ми ледь не стали і ким нам бути. Та головне питання: «Чи можуть бібліотеки бути прикладом у процесі дивергенції нації і чи здатні бібліотекарі тримати оборону в інформаційній війні?».
Завершила другий день Форуму печа-куча «Бібліотекар: вийти за межі». Епідемія коронавірусу поставила бібліотеки України у ситуацію необхідності швидкого реагування і розвитку онлайнових сервісів. Це стало для бібліотечних закладів випробуванням на життєздатність і стійкість, а для кожного бібліотечного фахівця на затребуваність та професіоналізм. Бібліотеки всього світу у тому числі і українські книгозбірні оперативно й активно заявили про себе в онлайн-середовищі. Розробка нових сервісів та переведення низки існуючих в онлайновий режим буде і надалі залишатися актуальним завданням. Представники різних українських бібліотек поділилися досвідом креативних дистанційних послуг, їх створенням, труднощами та досягненнями.
Найяскравішу презентацію представила Тетяна Пилипець, директор Львівської обласної бібліотеки для дітей, але, на жаль, не всі учасники дотримувалися формату печа-кучі.
17 вересня. Знову до роботи Форуму долучилися бібліотечні фахівці з Німеччини – членкині Німецької бібліотечної асоціації. Спікери Уте Енгелькенмаєр, директор, керівниця відділу «Сервіс та інформація» Бібліотеки Дортмундського технічного університету, та Софі Маннс-Зюсбріх розповіли про напрацювання робочої групи «Рекрутинг персоналу: бібліотечна справа», спрямовані на вивчення кадрового питання та самоідентифікації бібліотекарів. За результатами цього дослідження визначені основні виклики роботи бібліотекаря: нестача фахівців, відсутність координування діяльності, криза ідентичності професії бібліотекаря. Під час діалогу були сформульовані такі питання: чим бібліотекарі важливі для суспільства, що робить сучасний бібліотекар, з чого складається імідж професії бібліотекаря. Під час сесії відповідей на запитання українських колег фахівці з Німеччини зазначили, що суттєвою проблемою бібліотек є нестача молодих фахівців та «старіння професії».
Антоніна Льовочкіна, докт. психолог. наук, професор соціальної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка, у своїй доповіді звернула увагу на психологію діяльності бібліотекаря у стресових ситуаціях, особливості його саморегуляції та шляхи особистісного і професійного зростання. Також вона надала бібліотекарям практичні настанови.
Інноваційним змістом була наповнена сесія «Бібліотекар: долаючи простір – приборкуючи час». Тетяна Гранчак, докт. наук із соц.комун., ст. наук. співроб. Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, проф. Київського національного університету культури і мистецтв, членкиня президії ВГО Українська бібліотечна асоціація, розповіла про можливості, які відкриває впровадження в бібліотечну практику імерсивних технологій. Чи дійсно розширена реальність долає кордони можливого для бібліотек, чи віртуальні світи все ще залишаються фантастикою? Говорила про реальні «віртуальні» здобутки вітчизняних бібліотек, компоненти побудованого на використанні імерсивних технологій комплексного бібліотечно-інформаційного сервісу і пов’язані з цим перспективи трансформації бібліотечної професії.
Ольга Яжинська, завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Львівської обласної бібліотеки для дітей, координаторка CodeClub Lviv волонтерської мережі клубів програмування для дітей 8-15 років, ознайомила з досвідом використання імерсивних технологій в практиці Львівської обласної бібліотеки для дітей.
Завершився день паралельними заходами: дискусією «Університетські бібліотекарі: хто ми є…» та флеш-семінаром «Імідж бібліотекаря в освітньому просторі: злам стереотипів».
18 вересня Оксана Бруй, директорка Науково-технічної бібліотеки КПІ імені Ігоря Сікорського, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація, представила змістовну доповідь «Бібліотекарі вчора, сьогодні, завтра: ціннісно-етичний вимір».
«Юні і активні у бібліотечній синергії». Молоді фахівці Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва на чолі з Андрієм Алієвим, завідуючим відділу соціокультурної діяльності молоді Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва, креативно познайомили з цікавими проєктами бібліотеки, такими як: «Тест 99» на місцевому телебаченні UA:Миколаїв, «Молодь у віршах», авторський проєкт «Фітнес на картині», проєкт «Video-street-talking» з проведення інтерактивних екскурсій містом.
Круглий стіл «Бібліотекарі чи…??? Кого і як готують сучасні заклади вищої освіти». Серед питань, поставлених на обговорення, були: Сучасний бібліотекар – хто він? Інформаційний-аналітик, менеджер, культуролог, «івентолог», програміст, блогер…? Якими компетентностями має володіти? Яким його бачать працедавці та користувачі бібліотек? Що про бібліотечну професію думають абітурієнти? І як на нові виклики реагує система освіти? Які освітні програми пропонує?
Також була надана інформація щодо випускної та вступної кампанії 2020 зі спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа».
«Книжковий клуб» та інші дієві формати промоції читання від Українського інституту книги. Начальник відділу підтримки книговидання Українського інституту книги Юрій Марченко проаналізував стан книжкової галузі України та розповів про пріоритетні напрямки діяльності інституту. Темою повідомлення стали новації щодо поповнення бібліотечних фондів, заплановані на 2021 рік. Зосередив увагу на наданні грантів на підтримку бібліотечних проєктів, проєкт «Книжкові сертифікати для випускників», проєкт «Книжкова столиця – 2021», що реалізуються спільно з Українським культурним фондом.
Учасникам під час проведення форуму були надані відеозаписи: «Бібліотека цифрової доби: у лабіринті відображень», «Мистецтво бути бібліотекарем у часи кризи» (за участі провідних бібліотечних фахівців м. Львова), «Діалог про бібліотеки та бібліотекарів» між Василем Кметем, канд. іст.наук, директором Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка, та Павлом Гудімовим, музикантом, арт-менеджером, колекціонером мистецтв.
У межах форуму відбулася і неформальна вечірка у музично-поетичному ритмі «Шалено неочікувані бібліотекарі», під час якої бібліотекарі продемонстрували свої музичні, поетичні, літературні таланти та неабияке почуття гумору.
Завершився Форум відкритим мікрофоном «Бібліотекарі вчора, сьогодні, завтра. Продовження» та сподіваннями на проведення нового Форуму.
 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Вверх