arch

Бібліовісті

Круглий стіл «Гірка пам'ять війни: цифри та факти»


1428559833 neveragain 3z print compact dateМи пам'ятаємо тих, хто не з нами,
Тих, кому очі назавжди закрила війна.
Світлана Тарабарова


«1939 – 1945 ніколи знову» – слова, з яких почалася промова Вікторії Леонідівни Циганенко – доцента кафедри українознавства Харківського національного університету радіоелектроніки, кандидата філологічних наук 10 березня 2017 року на відкритті круглого столу «Гірка пам'ять війни: цифри та факти» за участі представників Харківської обласної бібліотеки для дітей.

___________________________________________

  Тематика виступів викладачів та студентів була вибудована таким чином, що присутні помандрували від початку зародження ідеї самостійної України, створення ОУН–УПА до героїчних вчинків українських жінок на арені Другої світової війни. Наче живі поставали перед очима портрети жінок-героїв: Завалій Євдокія Миколаївна – єдина жінка взводу морської піхоти, Геня Братишева – чи не єдиний живий свідок подій у Бабиному Яру, Павлюченко Людмила Михайлівна – легендарний снайпер, яку німці називали «Леді Смерть» та багато інших, які залишилися в пам’яті воїнів як безстрашні героїні.
  Від Олега Григоровича Авруніна – доктора технічних наук, професора кафедри біомедицинської інженерії, Академіка міжнародної академії наук прикладної радіоелектроніки  ХНУРЕ присутні дізналися з чого повинен складатися літак та які особливості були у винищувачів Німеччини, Сполучених штатів Америки, Франції, Великобританії й СРСР часів Другої світової. Дуже докладно професор зупинився на формі крила та можливостях двигуна й бойового оснащення літаків. Розкриваючи таємниці авіабудівництва у СРСР, Олег Григорович приділив увагу радянському авіаконструктору Миколаю Миколайовичу Полікарпову й його винаходам, адже не дарма він мав неофіційний статус «Короля винищувачів».
  З виступів студентів слухачі довідались про тягар, який випав на долю українського народу, починаючи від голокосту й руху опору до незліченних людських  та матеріальних втрат часів Другої світової. Доповідачі називали цифри, від яких ставало моторошно: тисячі вбитих, замучених у концтаборах як німецьких, так і радянських, тисячі жертв, померлих від голоду як у часи війни так і до її початку, неймовірні втрати серед цивільного населення, коли наші відступали і без попередження підривали й знищували все, чим міг би поживитися ворог…
  Серед запрошених, окрім доповідачів-студентів та Авруніна Олега Григоровича – доктора технічних наук, були і військові з нацгвардії  Зюбін Олексій Сергійович  – майор та двоє старших солдатів – Мітусов Віталій й Лопатко Ярослав – живі свідки сучасної  війни на сході України. Майор мріяв стати  вчителем історії, але доля склалася інакше – вже 24 роки він військовий і пишається цим. За його словами: «Офіцери – є така професія – Батьківщину захищати». Закликаючи присутніх пам’ятати про події Другої світової, він наголосив, що виховувати захисника потрібно, починаючи з себе, з фізичної підготовки та формування української свідомості. Адже всі заходи, пов’язані з 8 та 9 травня потрібні, перш за все, живим. І немає більш високої ціни за свободу та волю рідної країни, ніж власне життя. Наші діди та бабусі це розуміли.
  Звичайно, усі ми мріємо про мирне небо, і про те, аби така нелюдська жорстокість більше ніколи знову не повторилися. У березні 2015 року указом Президента України запроваджено День пам'яті та примирення, який відзначається 8 травня. Цей день, а також 9 травня 2015 року, коли відзначають перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, квітка червоного «маку пам’яті» використовується з гаслом «Пам’ятаємо, перемагаємо». Червона квітка  маку приколота до одягу всіх присутніх, а гасло нехай лунатиме у свідомості кожного не лише у ці дні, раз на рік, а щодня. Пам’ятаймо про великий подвиг наших пращурів!  

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Вверх