arch

Бібліовісті

ВИЇЗНИЙ СЕМІНАР У БАЛАКЛІЇ

«Використання інноваційних технологій у практиці роботи дитячої бібліотеки»

 

IMAG235721 червня Харківська обласна бібліотека для дітей провела виїзний семінар на базі Балаклійської ЦБС. У ньому взяли участь фахівці спеціалізованих бібліотек для дітей та бібліотекарі сільських бібліотек-філій Балаклійського району. Така форма співпраці дозволила «з доставкою додому» одержати нові знання та практичні навички, ознайомитися із сучасними тенденціями бібліотечної роботи з дітьми та промоції читання.

Завідуюча сектору прогнозування та інновацій ХОБД В.М.Лупіцька представила консультацію «Бібліотечне обслуговування дітей: сучасні проблеми, підходи, перспективи». Вона ознайомила з кращим вітчизняним та світовим досвідом, надала можливість побачити цікаві візуальні форми просування книжки і читання серед дітей та підлітків, а також запропонувала адаптувати ці інновації до місцевих можливостей. Особливу увагу було приділено патріотичному вихованню юних читачів, сучасним методикам творчого опрацювання художньої літератури.

Лекція-практикум «Мерчандайзінг у бібліотеці. Образно-діалогова виставкова робота: від концепції до впровадження» ознайомила з вивченням проблем бібліотечного попиту та практичним застосуванням законів ефективного розміщення документів у бібліотеці.

IMAG2360З консультації провідного бібліотекаря ХОБД С.А.Кірнос «Сучасні форми рекомендаційної бібліографії. Буктрейлер як ефективний медіаресурс сучасної бібліотеки» учасники семінару дізналися про нові цікаві форми бібліографічних посібників. Також було презентувано комплексний бібліотечний продукт ХОБД – бібліотрансформер з питань цивільного захисту «Застерегти. Врятувати. Допомогти».

Учасники семінару також мали змогу переглянути різноманітні буктрейлери, серед яких і електронну новинку бібліотеки за твором Кузька Кузякіна «(Я х трамвай + зоопарк)2».

Методист бібліотеки С.М. Загревська здійснила бібліотечну розвідку і розповіла про сучасну дитячу літературу у дзеркалі премій, конкурсів і рейтингів. За допомогою електронної презентації вона акцентувала увагу на постатях і творчості кращих представників сучасної літератури для дітей, таких як Володимир Рутківський, Галина Малик, Олександр Есаулов, Валентин Бердт та інших. Особливого настрою додала мультиплікаційно-музична хвилинка за творами для малечі відомої сучасної поетеси Ганни Чубач.

Традіційно в роботі виїзного семінару бере участь психолог бібліотеки. О.П.Шоно підготувала ділову гру-тренінг «Формування навичок емоційної саморегуляції». Особливу увагу психолог приділила взаємодії з такими користувачами бібліотеки, як вимушено переміщені особи.

Логічним завершенням семінару стало використання нової, вдало застосованої методики – мозковий штурм «Бібліотека, що обслуговує дітей, це…» за участі В. М Лупіцької та працівників Балаклійської ЦБС. Вони разом визначили сутність бібліотеки за буквами алфавіту як то: Аптека для душі, Вернісаж, Дитячий садок, Довідкове бюро, Концертний зал, Театр, Хата-читальня тощо та нарешті «Я – бібліотекар!».

Підбиваючи підсумки, учасники констатували, що ефективна робота сучасного бібліотекаря неможлива без професійного спілкування та корпоративної взаємодії. Завдяки співпраці та розвитку партнерських відносин між Харківською обласною бібліотекою для дітей та Балаклійською ЦБС семінар, проведений з використанням мультимедійної техніки, висвітлив сучасну методологію та філософію бібліотеки, що обслуговує дітей.

Для подальшої роботи кожна бібліотека одержала комплект нових методичних та інформаційно-бібліографічних видань ХОБД.

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Вверх