zd title

«Vaietudo bonum optimum! – «Здоров'я – найвище благо!»
Що таке здоров'я? Що таке хвороба? Чому одні люди здорові, а інші хворі?
У цьому розділі можна знайти відповіді на ці та багато інших питань.

Благодійна допомога спортсменів України у війні проти російської агресії

 

"Спортсмени України на рубежі захисту та допомоги Україні"


благотворител ност Ця страшна війна завдала величезної шкоди спорту. Внаслідок обстрілів загинули люди, зруйновано десятки спортивних об'єктів. Росія, розпочавши цю жорстоку і безглузду агресію, показала всьому світу, що вона не вшановує спортивні хартії. У Стародавній Греції під час Олімпійських ігор війни заборонялися. Цього року Паралімпіада не зупинила вторгнення російських військ.

На сьогоднішній день спорт не може бути поза політикою. Багато спортсменів, громадян нашої країни, прагнуть допомогти Україні в цей непростий час. Загалом кожен представник спортивного світу допомагає армії по-різному. Хтось вступає до лав ЗСУ чи ТРО та захищає цілісність держави. Інші проводять аукціони мячів із автографами, медалей, футболок тощо, відправляючи виручені кошти на допомогу українській армії, передають автомобілі для потреб збройних сил України. Треті публічно висвітлюють усі події, займаються волонтерською діяльністю.

В умовах війни наші футбольні клуби «Динамо» та «Шахтар» вирушили у регулярні благодійні тури Україною. Усі гроші, які вдається виручити від продажу квитків та реклами, віддаються на потреби ЗСУ та на допомогу постраждалим. Лише за квітень команда клубу «Динамо» змогла зібрати 22 млн грн.

Активно допомагає у боротьбі з окупантами знаменитий боксер Олександр Усик. 35-річний спортсмен створив свій благодійний фонд. Його мета – підтримка захисників України та людей, які постраждали від війни. «До перемоги разом»! – проголосив Усик.

Ікона світового футболу Андрій Шевченко продовжує зміцнювати Україну на гуманітарному фронті. Нещодавно до нашої країни прибула величезна партія медикаментів, зібрана Андрієм Шевченком. Загальна вартість партії складає близько 400 тисяч євро. Легенду українського футболу запрошено на виставковий поєдинок, де зіграє за збірну світу проти англійців. Гроші від турніру підуть на благодійність. Небайдужа людина, Андрій прийняв дві родини з України у своєму будинку. Українські олімпійські призери Олександр Абраменко та Станіслав Горуна перерахували кошти на благодійність: Абраменко продав срібну медаль олімпійських ігор 2022 року, а Горуна виставив на аукціон свою «бронзу». Половину суми за медаль (100 тисяч гривень) Олександр відправив волонтерам рідного Миколаєва, а решту – до благодійного фонду «Країна спорту». Станіслав Горуна сподівається, що на виручені двадцять з половиною тисяч доларів Україна купить необхідне спорядження для бійців ЗСУ і врятує чиєсь життя.

Допомогти Україні, продавши унікальні речі та спортивні нагороди, вже вирішили Роберт Левандовський, Андрій Ярмоленко, Сергій Ребров, Данило Сікан, Віктор Коваленко, Олена Овчиннікова та інші. Харківські фігуристи Максим Нікітін та Олександра Захарова потрапили на обкладинку відомого французького журналу. Весь прибуток від реалізації 166 випусків піде на допомогу юним українським фігуристам, вирішили наші спортсмени. До дня захисту дітей у Києві пройшов благодійний дитячий футбольний турнір «Діти дітям» та товариський матч зірок спорту та культури. Зібрані благодійні внески пішли на підтримку дітей із Бородянки. У Дніпрі стартував проєкт #SPORT_наступ. Протягом літа у місті проходитимуть благодійні змагання. Збиратимуть кошти на ЗСУ.

Багато наших спортсменів перераховують гроші до Фонду допомоги військовим «Повернися живим».

Український скелетоніст Владислав Гераскевич волонтерить у Києві. «Я ще жодного разу не тренувався після Олімпійських ігор. Війна розпочалася, зараз взагалі не до того. Я волонтер. Усі сили спрямовані на те, щоб максимально допомогти країні та швидко закінчити війну», – каже спортсмен. Сотні спортсменів роблять конкретні дії – доставляють військовослужбовцям та постраждалим продукти та одяг, доглядають хворих, допомагають переселенцям. Благодійною діяльністю займаються і зірки українського футболу – Андрій Ярмоленко, гравець лондонського «Вест хема» та динамівці – Денис Гармаш та Денис Бойко.

Найкращий кіберспортсмен світу Олександр Костильов, відомий під псевдонімом “S1mple”, переказав 1,5 мільйона гривень Збройним силам України. Українець, який грає у складі Natus Vincere у CS:GO, таким чином допоміг армії боротися із вторгненням Росії. У Instagram S1mple написав: «Хоч якось можу допомогти своїй країні, бережіть себе. Зупинимо війну разом. Дякуємо нашій армії, що захищаєте нашу землю та віддає життя для захисту наших сімей та близьких. Я гордий за вас як ніколи», – написав S1mple, прикріпивши прапор України.

Люди в усьому світі засуджують війну в Україні та намагаються допомогти, хто чим може. Не лишилися осторонь і закордонні спортивні організації. Так Міжнародний олімпійський комітет влаштував фонд солідарності українського спорту, створений на початку повномасштабного вторгнення в Україну. Тепер у фонді сім із половиною мільйонів доларів.
Допомога кожної людини у справі нашої перемоги неоціненна. «Тільки спільними зусиллями ми зможемо подолати російського агресора та повернути мир та стабільність на Європейський континент», – сказав наш міністр Олексій Резніков.


Наближатимемо перемогу!