zd title

«Vaietudo bonum optimum! – «Здоров'я – найвище благо!»
Що таке здоров'я? Що таке хвороба? Чому одні люди здорові, а інші хворі?
У цьому розділі можна знайти відповіді на ці та багато інших питань.

Хороший сон – запорука здоров'я!

 

kak spat detiСередньостатистична людина витрачає на сон третину свого життя. Повноцінний сон дуже важливий у формуванні здоров'я зростаючого організму. Сон – необхідний стан. Поки людина спить, його організм працює в особливому режимі.

Недосипання дитини набагато небезпечніше, ніж недолік сну у дорослого. Діти, які сплять значно менше норми, повільніше ростуть і розвиваються гірше однолітків. Це легко пояснюється.

По-перше, під час сну виробляються гормони росту.

По-друге, хороший міцний сон сприяє кращому запам'ятовуванню та засвоюванню отриманої раніше інформації.

 

Крім того, у дітей, які мало сплять, послаблюється імунітет і зростає ймовірність розвитку захворювань серцево-судинної системи. Діти, які недосипають, стають нервовими, розсіяними, метушливими. Це відноситься до всіх дітей незалежно від їх віку: однаково добре повинні спати і немовлята, і підлітки.

Сон – це особливий стан свідомості та фізіологічний процес, який характеризує уповільнену реакцію на навколишній світ і специфічну мозкову діяльність. Він містить дві фази - повільну і швидку.

Повільний сон настає відразу після засипання і триває близько 90 хвилин. Тіло розслаблюється, очі нерухомі, ви відпочиваєте.

Швидкий сон слідує за повільним і триває 10-20 хвилин. Підвищується температура тіла і тиск. Тіло знерухомлено. Очні яблука роблять кругові рухи під закритими повіками. Мозок активно працює - ми бачимо сни. Дві ці фази чергуються одна з одною. При тривалому здоровому сні людина проходить п'ять повних циклів. Повільний сон поступово скорочується, а швидкий збільшується (з 5 хвилин до години).

Скільки годин повинна спати дитина?

  • Новонароджена дитина спить в середньому 18-22 години на добу.
  • Діти від 5 до 7 років повинні спати не менше 9-10 годин вночі і 1.5-2 години вдень. В цілому не менше 10.5-11 годин на добу.
  • Учні початкової школи можуть не спати вдень. Вночі вони повинні спати не менше 9 годин, краще - 10 годин.
  • Підлітку треба забезпечити не менше 9 годин сну на добу.
  • Старшокласники повинні спати в середньому 8 годин на добу.

 

1859 d 85020 додаткових хвилин сну підвищують шкільну успішність дитини, стверджує після проведених досліджень психолог Ройт Ґрюбер, директор Attention Behavior and Sleep Lab в Інституті психічного здоров'я Дугласа в Монреалі.

Щоб людина, особливо дитина, легко і швидко засинала, вже за годину-дві до сну вона повинна знаходитись в спокійній атмосфері. Галасливі ігри, складні головоломки, інтелектуальні завдання, приготування домашніх завдань, комп'ютерні ігри, перегляд галасливих тривалих фільмів і мультфільмів, прослуховування гучної музики і т.п. - все це повинно закінчитися за годину-другу до сну.

Особливу увагу варто приділити харчуванню. Потрібна золота середина: небажано їсти безпосередньо перед сном, та й на голодний шлунок не треба лягати в ліжко. Легкий перекус продуктами, багатими магнієм, кальцієм, білком і мелатонином (вишня, банани, нежирний сир або йогурт, індичка, яйця, бобові, шпинат, мигдаль, зелень), буде сприяти розслабленню і швидкому засипанню.

Перед тим як лягти спати, кімнату потрібно гарненько провітрити.

Як допомогти собі заснути? П'ять методик для швидкого засинання:

  1. Візуалізація. Уявляйте собі те, що асоціюється у вас зі спокоєм і умиротворенням. Наприклад - хвилі, морський берег або вогонь у каміні. Можете уявити маму, що читає поруч або бабусю, яка сидить в куточку та в'яже.
  2. Аутотренінг. Повільно повторюйте про себе «я засинаю, мої повіки важчають, я засинаю».
  3. Дихальна гімнастика. Глибокий вдих, затримка дихання і видих.
  4. Атмосфера. Обладнайте спальне місце - приємний запах, постільна білизна, свіже повітря, розслаблююча обстановка. Малюк може взяти в ліжко м'яку іграшку.
  5. Зворотня послідовність. Спробуйте прогнати в голові всі події дня від кінця до початку.

 

daab64523119eaf47b4ce4e0d49de0d5 cropped 666x444Перед тим як лягти спати, також важливо налаштувати себе на позитивний лад і дистанціюватися від зовнішніх проблем.

Дитячі сни можуть бути ключем до розгадки невиражених емоцій і невиконаних бажань, дзеркалом атмосфери в сім'ї і навіть шифром до життєвих сценаріїв. Фрейд порівнював дитячі сни з нічними правоохоронцями, які оберігають душевний спокій дитини. Прийнято вважати, що кошмари символізують душевне неблагополуччя. Однак, на думку психологів, у 7-9 років кошмарні сни вважаються варіантом норми, відгомонами кризи відносин з батьками, страхом нових ситуацій і відносин в школі.

Часом лякає зміст сну – та це всього лише частина фізіологічних процесів, що відбуваються в тілі, коли нервова система не встигає за стрімким ривком у розвитку дитини. Якщо вам часто сняться кошмари, на це потрібно обов'язково звернути увагу. Можна скласти казку або розповідь на тему страху. Кінець казки повинен бути обов'язково про те, як герой перемагає всіх своїх ворогів.

 

Лягайте спати з почуттям, що вам обов'язково присниться щось хороше, чарівне! Нехай ваш сон подарує вам відпочинок і радість!

 

 

Візьміть книжку у бібліотеці:

 

Калб Д'єго. Сон. Наука сну, або Пробудження після неспокійної ночі / Д'єго Калб, Ана Морено ; пер. з ісп. Сергія Борщевського. – Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2018. – 143 с.

img692Ловринчевич Н. Навчіть дитину спати. Запобігання та усування проблеми зі сном : пер. з серб. / Н. Ловринчевич. – Х : Основа, 2009. – 108 с. – (Хороші батьки).

Паджалунга Лорена. Вечірня йога для дітей. Засинати легко / Л. Паджалунга ; пер. Г. Яновської ; худож. А. Ланг. – Х. : Жорж, 2019. – 40 с. : іл. – (Час із книгою).

Паджалунга Лорена. Ранкова йога для дітей. Прокидатися цікаво / Л. Паджалунга ; пер. Г. Яновської ; худож. А. Ланг. – Харків : Жорж, 2019. – 40 с. : іл. – (Час із книгою).